Menu Zavřít

Na burzu bez Chorvatů

1. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Fortuna

Podtitul: Penta řeší, zda na akciových trzích nenabídne i podíl v maloobchodním řetězci Žabka

Akcie společnosti Fortuna Entertainment Group míří na pražskou a varšavskou burzu. V polovině minulého týdne to oznámil jediný vlastník společnosti – investiční skupina Penta. Ta uvede cenné papíry Fortuny na obě burzy současně ještě letos, a to někdy kolem 11. listopadu. Tímto způsobem chce prodat zhruba třetinový podíl v sázkové společnosti. Globálním koordinátorem nabídky je UniCredit Bank AG. Manažerem pro drobné investory v Česku bude Česká spořitelna, pověřeným obchodníkem v tuzemsku společnost Brokerjet.
Pentě trvalo rozhodování, jak dál naloží se svojí sázkovou firmou, devět měsíců. Ve hře byly i další dvě varianty, tedy že by si podíl ponechala celý a postupně by jej vlastními silami rozvíjela. Další možností byl prodej jednomu investorovi. Obě možnosti ale nakonec padly.

Praha vs. Varšava
O tom, kolik akcií skončí na pražské burze a kolik na konkurenční varšavské, rozhodne až zájem investorů. Penta předpokládá, že v Česku převládne zájem investorů z oblasti retailu, a naopak v Polsku budou akcie Fortuny skupovat především institucionální investoři. Však také s několika většími fondy Penta v posledních dnech o prodeji akcií jednala. O tom, kolik financí z prodeje cenných papírů se vrátí zpět do Fortuny a bude využito na její rozvoj a kolik si „odčerpá“ současný stoprocentní vlastník, bude Penta informovat v nejbližších dnech. Na kolik si firma Fortunu cení, nechce sdělit, pouze ubezpečila, že má spodní i horní hranici odhadu. Dle informací týdeníku EURO odhaduje Penta hodnotu celé Fortuny zhruba na 250 milionů korun, tedy více než šest miliard eur. Zmíněná částka odpovídá přibližně dvanácti- až třináctinásobku letošního očekávaného čistého zisku.
Penta koupila Fortunu v roce 2004 zhruba za dvě miliardy korun od skupiny podnikatelů okolo skladatele Michala Horáčka. Investice se jí už takřka vrátila. Za dobu, co Penta v sázkové firmě působí, si na dividendách vyplatila zhruba miliardu a půl korun. Po prodeji akcií na pražské a varšavské burze pro investiční firmu skončí celá transakce jistým výdělkem, navíc jí zůstane zhruba sedmdesát procent akcií Fortuny.
Celé sázkové seskupení Fortuny je největším operátorem sportovních sázek ve střední Evropě. Služby nabízí v síti více než 1300 poboček. Z původně české společnosti založené v roce 1990 se postupem času firma rozrostla na holding. Na českém trhu působí prostřednictvím téměř 600 poboček.
Fortuna, která poskytuje kurzové sázky hlavně v České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku, přijala v prvním pololetí podle předběžných finančních údajů sázky za 192 milionů eur (4,76 miliardy korun).

Prodáme, až bude v zisku
Součástí prodávaného balíku akcií nebude chorvatská část Fortuny, která je zatím ve ztrátě. Především kvůli tomu, že na chorvatském sázkovém trhu zuří ostrý konkurenční boj. Chorvatská část Fortuny zatím zůstane ve stoprocentním vlastnictví Penty. Fortuna Entertainment Group ale získala opci na to, že v okamžiku, kdy se chorvatská část vzpamatuje a bude v zisku, odkoupí ji. Bude ale muset zaplatit její dluhy a Pentě jedno euro. „Cena je stanovena tak nízko, protože ji prodáváme vlastně sami sobě,“ konstatoval Jozef Janov, předseda dozorčí rady Fortuny a zároveň investiční ředitel Penty.
„Během posledních deseti let jsme se z původně lokální společnosti stali mezinárodní skupinou. V současnosti jsme vedoucí sázkovou společností v regionu. Emise našich akcií nám umožní získat prostředky pro další rozvojové projekty, které podpoří naši strategii růstu. Zákazníkům to poskytne příležitost stát se našimi akcionáři,“ komentoval záměr vlastníka šéf Fortuny Jiří Bunda.
Janov současně upozornil: „Penta je ve Fortuně přítomna již pět let a jsme velmi spokojeni s výsledky, kterých jsme společně s managementem této firmy dosáhli. Zamýšlený vstup na burzu potvrdí důvěryhodnost příběhu Fortuny a její vedoucí pozici na středoevropském trhu. Umožní také dalším investorům a klientům Fortuny na všech trzích podílet se na úspěchu společnosti a těžit z něj. Chystaná emise je částečným exitem, přičemž si Penta i nadále ve Fortuně drží značný podíl, aby se mohla podílet na jejím dalším růstu.“

BRAND24

Fortunou to nekončí?
Penta předpokládá, že se strategické záměry Fortuny nezmění ani poté, co část akcií firmy skončí na burze. Sázková společnost by se v budoucnu měla soustředit na dva hlavní směry. Prvním z nich je on-line sázení. „V něm spatřujeme značný potenciál,“ uvedla společnost. Druhým strategickým směrem je posilování pobočkové sítě a zvyšování objemu přijatých sázek. Výrazným milníkem pro Fortunu bylo získání licence pro provozování loterie v České republice v červenci letošního roku. V této souvislosti ale stále není jasné, kdy a zda se Fortuna do této oblasti podnikání pustí, nebo zda zisk této licence měl jen zvýšit hodnotu firmy před uvedením části jejích akcií na trh. „Další nové produkty a aktivity zcela jistě oznámíme. IPO je teprve začátek dalšího rozvoje společnosti,“ konstatoval Janov. Současně uvedl, že vstup sázkové firmy na varšavskou a pražskou burzu povede k jejímu zprůhlednění, což se odrazí kromě jiného v tom, že bude mít jednodušší přístup k úvěrům.
Penta ale ještě musí vyřešit drobný problém. Firma totiž zvažuje, že kromě Fortuny prodá na akciových trzích i podíl v maloobchodním řetězci Žabka. Dle informací týdeníku EURO by v takovém případě šly na trh nejdříve akcie Fortuny a poté by s několikaměsíčním zpožděním následovala nabídka Žabky. Rozhodnutí o dalším osudu maloobchodního řetězce, který působí v Polsku a Česku, padne v nejbližších týdnech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).