Menu Zavřít

Na benzin postačí karta

4. 9. 2007
Autor: Euro.cz

HVB Bank

BRAND24

Nejen dopravní podniky, České dráhy či policie ČR si budou moci zanedlouho natankovat na bezobslužných čerpacích stanicích. První tankautomaty pro veřejnost, které na trh uvádí HVB Bank ve spolupráci se společnostmi Unicode Systems a Sonet, by měly být k vidění během několika týdnů. K nabrání a zaplacení paliva na těchto místech postačí zákazníkům platební karta.
Zkušební tankautomat funguje od dubna na čerpací stanici PHM Mivokor v Polné u Jihlavy, jednání s provozovateli dalších čerpacích stanic intenzivně probíhají. „Nejdále jsme pokročili se společnostmi Agip a OMV,“ uvedl ředitel Unicode Systems Miroslav Stříbrský. HVB Bank předpokládá, že do konce roku se počet stanic se samoobslužnými čerpacími automaty rozšíří na deset.
Pro inspiraci si HVB Bank zašla do zahraničí. Možnost uhradit načerpané pohonné hmoty platební kartou přímo u tankovacího stojanu nebo v jeho blízkosti bez nutnosti vzdalovat se od vozu je velmi rozšířena především v USA. Funguje také v Rakousku či Dánsku.
Kromě úspory času pro zákazníky má nová služba představovat také profit pro provozovatele čerpacích stanic. Především v těch místech, kde se jim nevyplatí zaměstnávat obsluhu čerpacích stanic, nebo tam, kde zatím nebylo možné zajistit nepřetržitý provoz.
Návratnost investice do jednoho tankautomatu, jehož pořizovací cena se pohybuje v rozpětí 300 až 400 tisíc korun, je podle Miroslava Stříbrského otázkou dvou let, za předpokladu, že dojde ke zrušení noční obsluhy. Firma vedle přímého prodeje nabízí také možnost si přístroj pronajmout či využití operativního leasingu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).