Menu Zavřít

Mýtné začnou platit i malé náklaďáky

29. 9. 2008
Autor: Euro.cz

ZPOPLATNĚNÍ KOMUNIKACÍ - Od ledna příštího roku začnou platit mýtné také menší nákladní vozy od 3,5 tuny hmotnosti.

Vyloučeno není ani zdražení dálničních známek.

Rozšíření povinnosti platit mýtné na malé nákladní vozy od 3,5 tuny hmotnosti schválila minulý týden vláda. Malé náklaďáky by měly začít platit od ledna; dosud se povinnost týká pouze kamionů od 12 tun včetně. Mýtné se platí nejen na dálnicích a rychlostních komunikacích, ale také na vybraných úsecích silnic první třídy. Pro malé náklaďáky budou platit stejné tarify jako pro kamiony, díky menšímu počtu náprav však budou platit menší částky.

Návrh novely zákona o pozemních komunikacích musí ještě schválit parlament. Zatímco autodopravci považují úpravu za spravedlivou, podle Hospodářské komory České republiky změna znevýhodní zejména malé a střední podnikatele závislé na automobilové dopravě.

Nově kolem 150 tisíc aut

V mýtném systému je nyní zaregistrováno přes 300 tisíc kamionů. Loni, první rok provozu systému, vyneslo mýtné 5,6 miliardy, letos se počítá s 6,6 miliardy korun. V lednu se ke kamionům připojí podle odhadů až 150 tisíc menších nákladních aut. Není jasné, o kolik se tím zvýší příjmy; šéf fondu dopravy Gustáv Slamečka to odhaduje na půl miliardy.

„Celková bilance rozšíření bude neutrální,“ říká ministr dopravy Aleš Řebíček. To znamená, že náklady státu, v podobě například palubních jednotek nebo provozu kontaktních míst, budou zhruba stejné jako sumy, které zaplatí majitelé malých náklaďáků. Podle Řebíčka je zásadní věcí spravedlivost plateb. „Nebude se platit paušál, ale to, co se skutečně ujede,“ řekl Řebíček.

Známky platí do konce ledna

Ne všechny malé náklaďáky však začnou platit mýtné na dálnicích úderem silvestrovské půlnoci. Platnost letošních dálničních známek má totiž podle zákona přesah až do konce ledna. Jak potvrdil ministr, pravidlo se dodrží i v lednu 2009.

BRAND24

Návrh také dává větší prostor pro zdražení dálničních známek, i když ministerstvo dopravy tvrdí, že se zdražením nepočítá. Dosud zákon stanovoval horní hranici pro roční známku na 1200 korun. Známka stojí nyní podle vládního nařízení 1000 korun. Novela ale kvůli vysoké inflaci navrhuje zvýšit zákonem danou horní hranici až na 1500 korun.

Známky se naposledy zdražovaly k letošnímu 1. lednu, kdy roční podražila z 900 na 1000 korun. Od příštího roku budou podle plánů ministerstva řidiči používat místo nálepek elektronické kupony, cena se však měnit nebude.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).