Menu Zavřít

My (ne)jsme dobro

26. 1. 2015
Autor: Euro

Minulý týden se před pražským magistrátem sešlo několik lidí, aby podpořili Pražské stavební předpisy (PSP), které zrušilo ministerstvo pro místní rozvoj. Šlo o překvapivou akci: v Praze obvykle demonstrujeme proti něčemu - ne za něco. Navíc zrovna za stavební předpisy, lejstra popsaná zločinnou úřednickou češtinou, jíž často nerozumí ani její autoři?

Politicky stále toxičtějším PSP, zahrnujícím vše od stavebních norem přes práva majitelů domů až po regulaci billboardů, však vdechla pozitivní lidský náboj skupina známých architektů a aktivistů, kteří z nich udělali tradiční boj dobra proti zlu.

„Město pro lidi, nejen pro billboardy“ agitoval například jeden z transparentů demonstrantů. Proč ne. Z Prahy se stal jeden velký billboard, stejně jako se z Česka stala jedna velká herna. Město určitě potřebuje moderní regulaci reklamy i stavění. Jak však billboardy, visící kolem silnic nebo na domech a často stojící (mnohdy načerno) i na těch nejhorších místech, překážejí lidem?

Chtějí snad demonstranti žít lepší život podél magistrály a pražské části D1, případně dalších výpadovek z města? Ostatně příměr s hazardem není náhodný: z totální války proti billboardům se stal stejný kýč, jakým je totální válka proti hazardu nebo developerům. Akce prostě vyvolala reakci. A rozum nahradil obyčejný politický populismus.

Navíc je to ironie: pamatují-li si demonstranti ještě poslední pražské volby, tak vědí, že to byli právě pražští politici, kdo se na nás usmíval z většiny největších billboardů. Chtít tedy rozumnou nápravu právě po nich je jako chtít po náměstkovi pražské primátorky Matěji Stropnickém, aby hlasoval s vlastní koalicí.

Nemožné. Ještě větší ironií ale je, že zatímco někteří odpůrci PSP viní z jejich zrušení billboardovou lobby, netuší, že jsou sami součástí billboardové lobby. Jen jiné.

Otočený Poche

Za PSP nyní bojuje i europoslanec Miroslav Poche, bývalý pražský zastupitel a člen někdejší zlaté party pražské ČSSD v režii Karla Březiny a Petra Hulinského.

Než zmizel do Bruselu, protože se v Praze až moc upřímně uřekl o černém financování ČSSD (takže by ve volbách špatně vypadal na billboardech), bojoval Poche coby zastupitel proti PSP a ještě na zářijovém zastupitelstvu hlasoval pro odložení jejich platnosti. Teď se najednou rozepsal za jejich platnost. I on přešel na stranu dobra. V pekle musí brečet.

Důvodem je samozřejmě to, že PSP v podstatě dávají téměř absolutní monopol na venkovní reklamu jediné firmě JCDecaux. Ta má s Prahou podepsanou, jak už to v metropoli bývá, pro město méně výhodnou dlouhodobou smlouvu na reklamní využití městského mobiliáře.

A nejen to: podobnou smlouvu má, pro změnu s pražským Dopravním podnikem, podepsanou i její dceřinka Rencar. Takhle nějak vypadá tradiční pražská politika, určitě ale ne dobro. To zpravidla končí, jakmile se sejde pár lidí s transparentem a začne za něj demonstrovat.


Čtěte další komentáře Petra Holce:

Zemanova prezidentská zabijačka

Hudečkův ježíšek: další chaos

BRAND24

Pražané, (ne)měl jsem vás rád


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).