Menu Zavřít

Musíte být lepší než domácí

15. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Specifikem Ruské federace je devět časových pásem.

Asi žádný zahraniční manažer to nemá v Rusku na začátku lehké. V případě Tomáše Kučery z Raiffeisenbank to platilo dvojnásob. Jako dostatečná výzva mohlo stačit už jen to, že v zemi s mnohdy nestandardní platební disciplínou nastoupil jako šéf divize pohledávek a musel integrovat dvě bankovní kultury, když Raiffeisen koupila místní ImpexBanku.

Jak jste se do současné pozice dostal? Udržoval jsem kontakt s jedním bývalým kolegou, asi tak jednou za půl roku jsme si volali a bavili se většinou o autech. Při jednom takovém telefonátu, kdy on už pracoval v Raiffeisen, mi řekl, že má pro mě nabídku. Myslel jsem si nejdřív, že to bude Rakousko. Když z toho vyplynulo, že jde o Rusko, byl jsem hodně překvapený.

Měl jste problémy s adaptací na ruské prostředí? Hodně mi pomohl kamarád, který tu pracoval v PPF. Často jsem se ho vyptával, jak tu co funguje. Vždyť Moskva se s Prahou nedá srovnat. Už jenom ty jejich dopravní zácpy. Od začátku jsem měl také velkou podporu rodiny.

Vyjma jednání představenstva se ve vaší bance používá jako běžný komunikační jazyk ruština. Prošel jste před nástupem jazykovým kurzem? Ne. Učil jsem se ruštinu na vysoké škole, pak jsem sice asi dvacet let nemluvil, ale musím říct, že dnes jsem vděčný za to, že jsem se jazyku tehdy věnoval. Začínal jsem tu nejdřív s angličtinou, ale během pár měsíců jsem přešel na ruštinu. Dnes už s ní nemám problém. A když něco potřebuji napsat, píšu foneticky, Rusové si na to nestěžují.

Co vás v Moskvě při nástupu čekalo? Šlo hlavně o to, v jakém stavu bylo oddělení pohledávek. Tím, že tady historicky byly dvě banky, jelo se na dvou rozdílných platformách a do toho spadla krize. Bylo toho najednou hodně. Jak řídit lidi, jak procesy, jak systémy. Současně bylo třeba sledovat, zda to funguje.

Máte nějaký obecný recept na manažerský úspěch v Rusku? Snažím se lidi motivovat, delegovat na ně hodně věcí. Rusové na to nejsou úplně zvyklí a hodně to ocení. Kromě toho platí, že když jste cizinec, musíte být lepší než oni, abyste získal uznání.

BRAND24

Jsou v oblasti vymáhání pohledávek velké rozdíly mezi Českem a Ruskem? Ohromné specifikum Ruské federace je devět časových pásem. Pro nás to znamená, že musíme přemýšlet, komu chceme volat a v jakou dobu. Lidem se tu také musí dávat hrozně krátká doba na splnění dohodnutého úkonu. V Čechách jsme dávali deset, dvanáct dnů a většinou to splnili, tady je maximálně pět dnů, nejlépe dnes. V porovnání s Českem je tu také horší legislativní základna. Projevuje se to například u automobilů. K tomu, abychom tady dlužníkovi odebrali vozidlo, musíme mít v ruce rozhodnutí soudu nebo se spolehnout na dobrou vůli klienta.

*BOX1:
Tomáš Kučera vystudoval technické inženýrství na ČVUT v Praze
Profesní kariéra:
od prosince 2008 – Raiffeisenbank, Moskva, vedoucí divize pohledávek (pod sebou má asi 180 lidí v šesti skupinách)
říjen 2008 – prosinec 2008 – Česká pojišťovna, ředitel divize pojištění vozidel
2007–2008 – GE Money Auto, a.s., obchodní ředitel
2004–2007 – GE Money Bank, manažer pohledávek pro ČR a Slovensko

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).