Menu Zavřít

Murdoch zajímá britský parlament i FBI

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

média

BRAND24

Zapomeňte na nezávislou žurnalistiku. Všechna média vlastní čtyři lidé a dva z nich se jmenují Rupert Murdoch, říká v jednom béčkovém americkém filmu učitel budoucím adeptům novinářského řemesla. Glosuje tak moc rodilého Australana, jehož záběr jde od televizí přes seriózní deníky typu The Wall Street Journal po bulvár nejhrubšího zrna The Sun. Jenže teď se může impérium sesypat jako domeček z karet.
Odposlechová aféra Murdochova dnes již neexistujícího týdeníku News of the World (NoW) neskončí jen tím, že miliardář nezíská od britské vlády podíl v televizi BSkyB. Mediální magnát se bude muset v úterý 19. července podrobit výslechu v britském parlamentu. Mnohem závažnější následky pak může mít fakt, že do vyšetřování jeho News Corporation se pustila i americká FBI. A to na základě informací, že Murdochovi novináři odposlouchávali možná i oběti 11. září 2001. Britská policie zase prověřuje zprávy, podle nichž bývalý zástupce šéfredaktora NoW Neil Wallis uplácel policisty výměnou za informace. Podle zpráv britského tisku je Wallis již devátým zatčeným v celé kauze.
Prokázané úplatkářství může být pro Murdocha velmi nepříjemné. Americké zákony totiž umožňují postihnout vysokými pokutami firmy působící v USA i za korupci v zahraničí. A k tomu se ozývají hlasy Murdochových kritiků a konkurentů, že by se kromě NoW měl zbavit dalších částí své prosperující říše. Možná už brzy přijde čas, kdy jedním ze čtyř vlastníků všech médií nebude Murdochova rodina. (Více o skandálu čtěte na straně 50.) (aju)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).