Menu Zavřít

Mrazy mohou zvýšit cenu vody

20. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Vodné a stočné zvedají také poplatky za odběr podzemních vod Nejméně se platí za vodu na severní Moravě. Vivendi Water pokračuje ve vítězném tažení, naráží však i na lokální odpor. Více za vodu platí od letošního roku většina podniků a domácností v České republice.

Vodné a stočné zvedají také poplatky za odběr podzemních vod

Nejméně se platí za vodu na severní Moravě. Vivendi Water pokračuje ve vítězném tažení, naráží však i na lokální odpor.

Více za vodu platí od letošního roku většina podniků a domácností v České republice. Míra zdražení stočného a vody z veřejných vodovodů je rozdílná v jednotlivých městech a regionech (Profit č. 1-2/2003). Cena vodného a stočného vzrostla v Praze či Českých Budějovicích pouze o inflaci, tzn. dvě procenta, ale o více než deset procent vzrostla například v Ústí nad Orlicí (13 %), Karlovarsku nebo Tachovsku (11%).

Zaplatíme za opravy?

Některé vodárenské firmy však chtějí po novoročním navýšení vodného a stočného jít ještě dále. Důvodem je, že prudké výkyvy počasí ničí potrubí a havarijní skupiny musí vyjíždět častěji k opravám. Firmy tvrdí, že jedna oprava poruchy je může stát až 100 tisíc korun. V prvních třech lednových dnech prasklo v Praze kvůli mrazům přes 70 vodovodních trubek, což je čtyřikrát více než je běžný stav. Více havárií očekávají odborníci, až se oteplí a bude rozmrzat zem. „Pohyby půdy budou působit na roury v zemi a mohou zapříčinit jejich praskání,“ vyjádřila se k tomu mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Marcela Dvořáková. Podle ředitele V odohospodářské společnosti Benešov Antonína Stibůrka by se zdražení kvůli poruchám pohybovala do jedné koruny za kubík. Rodina by tak zaplatila ročně o několik set korun více. Většina občanů odmítá platit poruchy na vodohospodářském zařízení. Odmítavě se k tomu staví i většina expertů.

Méně poruch

Argumentem proti přispívání na poruchy je navíc i to, že defektů vodárenské a kanalizační sítě je ve většině obcí stále méně. Pracovníci PVK odstranili na vodovodní síti za loňský rok 7850 havárií a poruch, což byl zhruba pětinový pokles proti roku 2001. Příznivě se projevila zvýšená pozornost věnovaná prevenci i použití modernějších technologií. Hlavní příčinou havárií byla koroze materiálu. Poruchy způsobily rovněž nefunkční zastaralé armatury a namáhání vyvolané pohyby půdy. V Praze se také snížily podle mluvčí PVK úniky vody z rozvodné sítě. Před pěti lety dosahovaly ztráty vody 43 %, zatímco vloni to bylo o deset procent méně.

Pražští radní Francouzům neustoupili

Cenu vody v hlavním městě dovolili radní zvýšit pouze o inflaci, to znamená o 2,1 %. Za vodné Pražané platí od počátku ledna 20,72 Kč za metr krychlový. Stočné přijde na 17,85 v Kč za metr krychlový. Cena je jednotná pro obyvatele i pro firmy. Podle PVK, ovládaných od loňského roku francouzskou Vivendi Water, jde o nejmenší nárůst ceny za posledních deset let. PVK a PVS původně navrhovaly zdražení o 6,5 procenta na 40,22 Kč za metr krychlový, ale to pražští radní zamítli. Praha si ponechala ve vlastnictví vodohospodářskou infrastrukturu, kterou spravuje Pražská vodohospodářská společnost (PVS). V ní má město 92% podíl. Francouzi si od PVS vodohospodářský majetek pronajímají a provozují ho.

Vivendi zatím marně dobývá Mladou Boleslav

Zbavit se akcií ve vodárenské společnosti Vodovody a kanalizace (VAK) chce část zastupitelstva v Mladé Boleslavi. Od začátku roku se na radnici obrátili s nabídkami koupě Vivendi Water a místní firma Škoda-energo. Obě společnosti mají mít zájem o provozovaní vodáren, mnohem méně o vodárenský majetek. Prodej nebo pronájem VAKu byl předmětem bouřlivých diskuzí na mladoboleslavské radnici již vloni. Většinový balík akcií měla získat Vivendi Water, ale nakonec pro odpor části zastupitelstva z prodeje sešlo a rozhodnutí bylo ponecháno na novém zastupitelstvu vzešlém z listopadových voleb. Nové vedení města opakovaně upozorňuje na tíživou finanční situaci a nutnost hledat nové zdroje, včetně prodeje podílů ve strategických firmách zásobujících město teplem a vodou. Zdá se však , že Vivendi Water, která ovládá 40 % tuzemského vodárenství, nemusí v Mladé Boleslavi uspět. Podle nedávného vyjádření primátora města Svatopluka Kvaizara při rozhodování by mohla mít domácí Škoda-energo výhodu. Tato firma má podíl i v místním distributorovi tepla Centrothermu. Teplo dodává městu i Škodě Auto. „Nechceme dosáhnout kapitálové výnosy za každou cenu, tedy s neuváženým prodejem akcií,“ upozornil Kvaizar, že prodej se nebude uspěchávat. Vodné a stočné stojí spotřebitele v Mladé Boleslavi 44 Kč za krychlový metr, což je nad republikovým průměrem, který je čtyřicet korun. Proti loňsku zdražila voda v Boleslavi o sedm procent, u stočného o 1,30 Kč na 20,70 Kč a vodného o 1,50 Kč na 23,30 Kč. Ke zdražení vodného podobně jako v jiných městech vedlo také zavedení poplatku za odběr podzemní vody, který je odváděn státu. „V tomto roce budeme státu posílat 11 milionu korun,“ vyjádřil se ředitel V AK Jan Sedláček. Po odečtení těchto poplatků z ceny vody nedosahuje podle něho zvýšení ceny ani inflačního nárůstu. V AK Mladá Boleslav zásobuje přes 99 000 obyvatel a například za rok 2001 dosáhl v tržbách 268 milionů koruny z toho zisk představoval 13,7 milionu korun.

Severní Morava nechce letos již dále zdražovat

O 300 Kč více zaplatí při spotřebě sto litrů na osobu a den na severu Moravy čtyřčlenná rodina. Při této spotřebě zaplatila vloni celkem za rok pět tisíc korun. Cena pitné vody pro domácnosti a podniky v okresech Frýdek–Místek, Karviná, Nový Jičín a Opava vzrostla letos o 6,9 procenta z loňských 32,19 na letošních 34,42 Kč za metr krychlový. „Předpokládáme, že nové ceny budou v platnosti pro celý letošní rok,“ řekla tisková mluvčí akciové společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Eva Špirochová. Ceny vody v Moravskoslezském kraji patří přes letošní zvýšení k nejnižším v republice. Do zvýšení se podle mluvčí promítá vedle zvýšených nákladů na vstupy také zavádění moderních technologií úpravy vody a vliv legislativy, která ukládá firmě opravy a údržbu vodovodních a kanalizačních přípojek na veřejných prostranstvích.

Jak v dalších regionech

Vodovody a kanalizace působící na Chrudimsku chtějí po zvýšení o 2,8 % letos za vodu 39,97 Kč, v Ústí nad Orlicí po zvýšení o 12,7 % zaplatí odběratelé letos za stočné a vodné 35,39 Kč za krychlový metr včetně DPH. O dvacet haléřů více stojí voda v Jablonném nad Orlicí. Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín zdraží sice až od února, ale zvýšení o sedm procent bude mezi městy regionu nejcitelnější. Zákazníkům dodá letos pitnou vodu a odvede odpadní vody za 42,30 Kč za kubík. V Náchodě stojí voda za kubík 35,01 Kč při meziročním zvýšení o 6,5 %. Vodovody a kanalizace Trutnov zvedly cenu o 4,6 % na 30 Kč za kubík dodané a odpadní vody.

Malá vzpoura na Znojemsku

O dodávky vody se na Znojemsku stará zájmové sdružení obcí Vodovody a kanalizace Znojemsko. Obyvatelstvo v působnosti této společnosti zaplatí letos za vodné a stočné 34,30 Kč, což je o 1,20 Kč více než vloni. Obce musí ale platit členský příspěvek, který je 4000 korun za každou započatou tisícovku obyvatel. Ze svazku, jehož předsedou je znojemský starosta Pavel Balík, vystoupily ke konci roky obce Jaroslavice a Slupi. Podle starosty Slupi Františka Jelečka si tyto dvě obce slibují od svého kroku nižší cenu vodného než ve svazku.

Plzeň chce přes čistou vodu dosáhnout na dotace

V Plzni se rozhodli odstranit největší zdroje znečištění a dlouhodobě zabezpečit pro všechny obyvatele čistou vodu. Plzeňské hejtmanství za tím účelem připravuje desetiletý Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Plzeňského kraje. Krajský úřad vyhlásil za tím účelem výběrové řízení. Podle krajského radního Pavla Stelzera jde o náročnou zakázku za několik milionů korun, na jejímž financování se má podílet Státní fond životního prostředí. „Plán nebude městům a obcím nic nařizovat, ale pouze doporučovat,“ řekl v této souvislosti Stelzer. Radnice by díky plánu mohly podle Stelzera snadněji dosáhnout na státní a evropské dotace.

Spotřeba vody klesá

V loňském roce spotřeboval průměrný obyvatel České republiky za rok 163 litry vody denně. Spotřeba vody má klesající tendenci, v roce 1990 to bylo 300 litrů.

Ceny vodného a stočného ve vybraných městech a oblastech (Kč/m 3 , včetně DPH)

Místo od 1. 1. 2003 2002 zdražení (v %)

Praha 38,53 37,77 2,10

Brno 44,68 41,10 8,70

Ostrava 37,26 35,81 4,00

severní Morava 34,42 32,19 6,90

Plzeň 33,09 31,82 4,00

Karlovy Vary 38,18 33,90 11,00

Tachovsko 38,18 33,90 11,00

Hradec Králové 42,30 39,90 6,00

Pardubice 46,04 43,90 4,90

Olomouc a okolí 40,45 37,47 7,90

severní Čechy 41,40 39,06 6,00

Znojemsko 34,30 33,10 1,04

BRAND24

Mladá Boleslav 44,00 41,20 7,00

Pramen: archiv

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).