Menu Zavřít

MPO své faktury vyřizuje elektronicky pomocí ISDOC

31. 3. 2011
Autor: profit

Pomocí původního českého formátu ISDOC už Ministerstvo průmyslu a obchodu přeneslo přes 1 500 faktur.

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo průmyslu a obchodu je jedním z prvních centrálních úřadů, který si poradí s elektronickými fakturami ve formátu ISDOC. Ten je mezi českými firmami stále populárnější. Aktuálně už ministerstvo přeneslo přibližně 1 500 elektronických faktur, což je necelých 18% všech přijatých dokladů úřadu.

Tato statistika potvrzuje postupující elektronizaci Ministerstva průmyslu a obchodu, která se bude v následujících letech dál prohlubovat,“ říká Jiří Jirka, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro ekonomiku a vedoucí úřadu ministerstva.

Podle analýzy české ICT Unie, která za formátem ISDOC stojí, jsou náklady na příjem a přetypování jedné papírové faktury až 23 korun; dalších 28 korun pak musí vydat ten, který tuto papírovou fakturu vystavuje a poštou posílá. “Pokud by se tedy do budoucna podařilo převést všechny faktury ministerstva na elektronickou formu, představovalo by to roční úsporu veřejného rozpočtu bezmála 200 tisíc korun,“ dodal náměstek Jirka.

Ministerstvo průmyslu a obchodu už v průběhu roku 2010 upravilo své interní ekonomické systémy tak, aby mu podnikatelé mohli faktury posílat elektronicky jak pomocí Datových schránek, tak i prostřednictvím interního webového systému. Vlastní náklady na vytvoření úlohy pro import faktur v tomto formátu přitom byly 9 600 korun.

BRAND24

Podle výzkumu ICT Unie z poloviny roku 2010 už malé a střední firmy vystavily ve formátu ISDOC přes jeden milion faktur. “ISDOC je náš konkrétní příspěvek k posílení ekonomiky České republiky. Velice nás těší, že vedle soukromého sektoru začíná formát využívat i veřejná správa, zejména v současné rozpočtové situaci,“ dodal Petr Kuchař, člen představenstva ICT Unie zodpovědný za tuto oblast.

Formát ISDOC (Information system document) vznikl v rámci odborné pracovní skupiny ICT Unie, která vývoj formátu podporuje již od roku 2007. “Projekt vývoje a zavedení formátu ISDOC do praxe získal už v roce 2009 ocenění v soutěži IT projekt roku, kterou každoročně pořádá Česká asociace manažerů úseků informačních technologií,“ doplňuje Miloslav Marčan, ředitel odboru informatiky Ministerstva průmyslu a obchodu. ISDOC je tedy dílem českých mozků a vedle státní správy se hojně využívá například právě v segmentu malých a středních firem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).