Menu Zavřít

MPO očekává za březen potvrzení růstu průmyslu i exportu

6. 5. 2011
Autor: profit

Průmyslová výroba i zahraniční obchod pokračovaly v březnu v dalším růstu, očekává MPO. Přesná čísla zveřejní ČSÚ na začátku příštího týdne.

MPO očekává za březen potvrzení růstu průmyslu i exportu

Foto: Martin Siebert

Letošní březen přinesl České republice další růst průmyslové výroby i zahraničního obchodu. Před zveřejněním přesných čísel Českým statistickým úřadem na začátku příštího týdne takový vývoj predikuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Pokračující posilování globální ekonomiky, které se projevuje růstem průmyslu v eurozóně a zejména v Německu, se díky silnému vzájemnému propojení odráží i v České republice. Zahraniční obchod i průmysl tak podle našich predikcí v březnu dál posílil, a to i přes některé nepříznivé signály v podobě zpomalení tempa růstu průmyslové produkce a snížení celkové důvěry v průmyslu,“ vysvětluje Jaroslav Vomastek, ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu.

BRAND24

Podle Vomastka na další růst ukazuje zejména zvýšení využití výrobních kapacit a spotřeby elektrické energie v průmyslu. Příznivým signálem je také navýšení nových zakázek, zejména ze zahraničí. „Významný nárůst zahraničních zakázek zaznamenalo hutnictví, výroba kovových konstrukcí, výroba počítačů a strojírenství; nejvýznamnější zlepšení hlásí výroba dopravních prostředků. U těchto odvětví můžeme předpokládat vyšší růst produkce,“ dodává Vomastek.

Průmysl a zahraniční obchod České republiky stabilně roste od konce roku 2009. Aktuální silné výsledky tak už nejsou ovlivněné srovnáním s mimořádně nízkou základnou z předcházejícího období. Definitivní výsledky průmyslové výroby za březen zveřejní Český statistický úřad v pondělí, přesná čísla k zahraničnímu budou známá o den později.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).