Menu Zavřít

Možná přijde i konvenktomat

12. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Karel Palán, Hostinec u Palánů

Karel Palán, Hostinec u Palánů

Pro havlíčkobrodského hospodského Karla Palána začala v říjnu „zvěřinová sezona“ a také období firemních večírků. Již teď má většinu termínů do konce roku obsazených. Palán též znovu rozběhl výkup zvěřiny zastavený kvůli zpřísnění hygienických podmínek po vstupu Česka do Evropské unie. „Jestliže nějaký kšeft přetrhnete, tak se to strašně těžko vrací do vyjetých kolejí. Vykoupil jsem toho zatím minimum. Myslivecká sdružení si už odběr nasmlouvala s někým jiným. Nové zakázky můžu získat až na začátku příštího roku,“ hodnotí situaci Palán.

Půl milionu na obměnu kuchyně

Hodně času mu také zabralo přemýšlení nad výměnou zařízení v restaurační kuchyni. „Potřebujeme spoustu věcí nakoupit, máme tam například zastaralé sporáky. Je to ale otázka peněz. Když to dobře půjde, tak počítám, že to bude stát půl milionu korun,“ vypočítává hospodský z Vysočiny. Jenom velkokapacitní sporák přitom vyjde na 120 tisíc korun.

„Uvažuji také o konvenktomatu, a to je dalších 200 tisíc korun,“ pokračuje. A co se vlastně pod záhadným označením konvenktomat skrývá? „To je zařízení, které dokáže najednou vařit brambory, knedlíky a rýži. Jsou tam také automatické funkce, kdy si tento přístroj můžete nastavit tak, že vám upeče maso přes noc,“ vysvětluje.

Trefil divočáka a zdraží pivo

BRAND24

Hostinský Palán uvažuje i o vakuové baličce na potraviny, která dokáže zabalit maso tak, že z obalu vytěsní vzduch. „Pak to maso můžete uskladnit na daleko delší dobu. Kuchař také může ve vakuové baličce urychlit nakládání masa,“ říká hospodský. Ten si v říjnu našel také chvilku pro sebe. „Byl jsem pozvaný na lov a měl jsem štěstí, trefil jsem divočáka,“ vypráví. Vzápětí však dodává: „To ale lidi neradi slyší, dnes je v módě všechno chránit.“

Neradi také jistě uslyší návštěvníci Palánovy restaurace fakt, že půjde nahoru cena piva. „Budu cenu zvyšovat pravděpodobně o víc, než mi pivo zdražil dodavatel, stejně jako on totiž pociťuji zejména zvýšení nákladů na energie. O kolik to ale přesně bude, si ještě nechám pro sebe,“ říká havlíčkovský podnikatel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).