Menu Zavřít

Motory od Škody Electric budou pohánět obří důlní vozy na Sibiři

26. 6. 2017
Autor: čtk

Plzeňská Škoda Electric a ruská společnost Sibelektroprivod, obě ze skupiny Škoda Transportation, dodají elektrické pohony pro obří důlní vozidla běloruské automobilky Belaz. Výsledkem spolupráce budou vozidla o nosnosti 90 tun, která poslouží v povrchových uhelných, rudných a diamantových dolech zejména v sibiřské části Ruska.

Půjde o kompletní elektrický pohon včetně trakčních měničů a generátoru. „Dodávka prvních sad je plánovaná na první čtvrtletí roku 2018,“ uvedl generální ředitel Škody Electric Jaromír Šilhánek. K hlavnímu nárůstu výroby dojde od následujícího roku.
Škoda Electric, výrobce pohonů pro veřejnou dopravu, se tak novou zakázkou vrací k produkci zařízení pro důlní průmysl. V letech 2006 až 2013 například dodala americké společnosti Caterpillar, světové jedničce na trhu těžebních strojů, téměř 700 trakčních motorů pro pohon obřích důlních vozidel, která uvezou až 360 tun nákladu. Tehdy Škoda uvedla, že 100 motorů stálo přes 150 milionů korun.

 Plzeňská Škoda Electric a ruská společnost Sibelektroprivod, obě ze skupiny Škoda Transportation, dodají elektrické pohony pro obří důlní vozidla běloruské automobilky Belaz.

U zakázky pro Belaz musí vozy sloužit i při teplotách nižších než minus 50 stupňů Celsia a musí dlouhodobě odolávat i velké prašnosti, která je v povrchových dolech běžná. Podle specialisty firmy Viktora Vachaty je o důlní vozidla s nosností 90 tun zájem kromě Ruska také například v zemích Jižní Ameriky, Afriky a v Austrálii.

BRAND24

Škoda Electric je největším evropským výrobcem trolejbusů; vyrobila jich už více než 14 tisíc. Jezdí ve 30 zemích v Evropě, Asii a v Severní Americe. Podnik ročně utrží mezi pěti až šesti miliardami korun. Kromě různých typů trolejbusů a elektrobusů vyrábí pohony pro elektrická vozidla, trakční motory a hybridní a vodíkové autobusy.

Přečtěte si také:

EGAP dojednal spolupráci s Rusy v jaderné energetice

Škoda Electric dodá 50 trolejbusů pro Rigu

Skupina Škoda Transportation téměř ztrojnásobila zisk na 1,6 miliardy korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).