Menu Zavřít

Mohlo být i hůř

29. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Hospodářské výsledky

Minulý týden šest společností zalistovaných na pražské burze zveřejnilo své výsledky za první pololetí. Přes vesměs očekávané ztráty zvládly tyto firmy konec prvního pololetí vcelku dobře. Hůře v očích analytiků skončila pouze společnost NWR, poněkud paradoxně přes velmi dobré konečné výsledky, jež však nestačily naplnit očekávání.
Současně s hospodářskými výsledky v minulém týdnu došlo ke dvěma významným událostem. Americké akcie po oznámení výrazné opravy odhadu růstu amerického HDP (z 2,7 na 3,3 procenta – pozn. red.) zamířily vzhůru a zdá se, že krize subprimových hypoték tak nejméně za mořem pomalu končí. Oživení na americkém trhu se přeneslo i do Evropy. Bude však záležet na postoji americké centrální banky k aktuální výši úrokových sazeb. Pokud by se totiž Fed rozhodl je zvýšit, mohli by investoři evropské trhy začít opouštět ve snaze jít za co nejmenším rizikem. To by odstartovalo opětovný pokles evropských titulů. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma rovněž minulý týden potvrdil to, o čem se už delší dobu spekulovalo. Kurz české měny, který ještě nedávno atakoval hranici 22,9 koruny za euro, se v středně- a dlouhodobém měřítku projeví jak na konkurenceschopnosti, tak i na stavu obchodní bilance a poklesu ekonomiky.

AAA Auto
Tržby „Áček“ za první pololetí byly v souladu s odhady. Autobazar si polepšil v hrubém zisku hlavně díky tržbám za finanční služby. AAA Auto za první pololetí vykázalo provozní ztrátu ve výši 7,8 milionu eur, přičemž analytici odhadovali, že ztráta přesáhne osm milionů. Je možné, že nižší než očekávaná čistá ztráta může titulu pomoci a rozhýbat obchodování.

ECM
Prakticky stejně je na tom i druhý developer na pražské burze společnost ECM, která se za letošní první pololetí dostala do ztráty téměř 20 milionů eur, což je v přepočtu bezmála půl miliardy korun. Výše ztráty ECM zhruba odpovídá očekáváním analytiků. Loňské první pololetí ECM zakončila ziskem 1,7 milionu eur.

NWR
Firma dosáhla celkových tržeb ve výši 1,03 miliardy eur, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 58,6 procenta. Provozní zisk dosáhl úrovně 270 milionů eur, což je meziroční růst ve výši 158 procent. Čistý zisk se pak meziročně zvýšil o 339,3 procenta na 187 milionů eur.

Orco
Stavební developer se propadl do ztráty 14,1 milionu eur oproti zisku 55 milionů eur v loňském prvním pololetí, což je v přepočtu necelých 350 milionů korun. Za ztrátou stojí dle společnosti především nižší tržby, které firmě klesly z loňských 125 milionů euro na letošních 113 milionů euro, a krize na trhu realit. Negativně se prý projevily i vysoké náklady na úroky.

Pegas Nonwovens
Výsledky oznámil i znojemský výrobce netkaných látek Pegas Nonwovens. Pololetní tržby dosáhly úrovně 75,3 milionu euro, což je meziroční růst o 24,1 procenta. Čistý zisk dle vyjádření firmy příznivě ovlivnilo přecenění dluhu denominovaného v eurech. Čistý zisk firma vytvořila ve výši 11,7 milionu eur.

BRAND24

Philip Morris
Největší tuzemské tabákové společnosti Philip Morris v prvním pololetí klesl konsolidovaný čistý zisk meziročně o 29,1 procenta na 625 milionů korun. Konsolidované čisté tržby bez spotřební daně a DPH poklesly o devět procent na 4,3 miliardy Kč. Pokles tržeb i zisku způsobily podle sdělení firmy nižší domácí prodeje a mimo jiné potřeba absorbovat zvýšení spotřební daně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).