Menu Zavřít

Mobil Qtek: stále v obraze

28. 2. 2005
Autor: Euro.cz

VYZKOUŠELI JSME Nosit při sobě všechny aktuální kontakty, číst nové maily a mít při ruce čerstvé údaje v diáři. To je možné s mobilním telefonem Qtek. Mobil Qtek 8010 zřejmě mnoho uživatelů nezná. Pokud se ale řekne Eurotel Smartphone, už je jasněji.

**VYZKOUŠELI JSME

Nosit při sobě všechny aktuální kontakty, číst nové maily a mít při ruce čerstvé údaje v diáři. To je možné s mobilním telefonem Qtek.

Mobil Qtek 8010 zřejmě mnoho uživatelů nezná. Pokud se ale řekne Eurotel Smartphone, už je jasněji. Značka Qtek patří společnosti HTC, která vyrábí mobilní telefony pro různé operátory. Ti si pak na mobil nalepí vlastní logo a prodávají ho pod svou značkou.

Přístroj je vybaven systémem Windows Mobile 2003. Díky podobnému operačnímu systému, jako mají osobní počítače, zvládá Qtek dokonale synchronizaci. Stačí jen mobil připojit přes USB kabel nebo bezdrátově pomocí bluetooth k počítači a začít synchronizovat jednotlivé údaje.

Do mobilu se nakopírují aktuální kontakty z Outlooku, stejně tak všechny položky v Kalendáři. Pokud je to nutné, převedou se i přijaté e-maily (až z pěti různých emailových adres). Když si pak třeba na pracovním obědě domluvíte další schůzku, stačí ji napsat do mobilu. Po příchodu do kanceláře připojíte telefon a schůzka se objeví i v Kalendáři v počítači. Funguje to samozřejmě i obráceně a s dalšími položkami, třeba Kontakty.

Nejlepší je práce s mobilem mimo kancelář. Po nastavení datových přenosů se mobil dokáže automaticky připojovat k internetu a stahovat na dálku data z pracovního počítače. K tomu potřebujete buďto Microsoft Exchange Server nainstalovaný v pracovním počítači, nebo využít služby externí firmy, která dokáže takové služby poskytnout. Telefon se dokáže k Síti sítí připojovat automaticky a pravidelně, takže je zaručen přístup ke stále aktuálním datům.

Samotný mobil vypadá příjemně, veliký displej je potřeba. Hned úvodní stránka informuje o datu a přesném čase, zmeškaných hovorech, příchozích SMS zprávách a nejbližších naplánovaných schůzkách. Ovládání má podobné jako jiné mobilní telefony. Oproti předchozí verzi je telefon stabilnější a je z něj odstraněna většina chyb.

Bohužel při psaní SMS zpráv a při používání T9 (což je zkratka takzvaného systému prediktivního psaní) mobil zkracuje obsah textovky na 70 znaků, protože odesílá text i s diakritikou. Nové mobily si s takovou příchozí zprávou poradí. Starší místo smysluplného textu zobrazí pouze otazníky. Přestože je přístroj založen na práci s internetem, neumí rychlé přenosy technologií EDGE. Alespoň že zvládá GPRS.

BRAND24

I když jde o mobilní telefon určen především pro práci, Qtek nabízí také přehrávání hudby nebo filmu. Ten se dá uložit na paměťovou kartu typu miniSD.

Qtek 8010 je mobil, jehož všechny vlastnosti využijete pouze tehdy, pokud hodně cestujete a používáte elektronický diář. Jinak jsou to špatně investované peníze. Zatím se Qtek prodává jenom u Eurotelu za 13 995 korun i s daní. Postupem času však zřejmě přibudou i další prodejci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).