Menu Zavřít

Mnozí drobní vinaři se možná vyhnou placení spotřební daně

9. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Naděje mnohých drobných vinařů, žeby se od příštího roku mohli vyhnout placení spotřební daně zasvou produkci, se značně zvýšila.

Po Poslanecké sněmovně dnestaké Senát podpořil zdvojnásobení ročního objemu vína, které budeurčeno pro vlastní spotřebu, a nebude tedy podléhat zdanění. Odpříštího roku bude tento objem 1000 místo dosavadních 500 litrů. Předlohu s touto úpravou musí ještě podepsat prezident VáclavKlaus. Teprve potom bude platit.

BRAND24

Drobní vinaři proti současnému zákonu o spotřební daniprotestují. Vadí jim zejména to, že mají tvrdší podmínky nežvinaři v jiných částech EU, kde smějí vinaři vyrobit bez daňovéhozatížení až 1000 litrů vína. Když čeští vinaři limit překročí,musejí se zaregistrovat a zaplatit spotřební daň. Jinak jim hrozíaž dvoumilionová pokuta.

Prodej vína v ČR loni stoupl proti předchozímu roku o čtyřiaž pět procent. O rok dříve přitom činil meziroční nárůst pouzejedno až dvě procenta. Spotřeba vína v Česku se zvyšujekaždoročně od roku 1994, nyní je kolem 16 litrů na hlavu a rok.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).