Menu Zavřít

MMR chystá opatření, která zjednoduší čerpání peněz z fondů EU

12. 11. 2009
Autor: profit

Ministerstvo pro místní rozvoj včera představilo plány, které by České republice měly zajistit rychlejší a efektivnější čerpání peněz z evropských fondů. Příliv dotací podle něj v současné době brzdí především některá administrativní opatření a požadavky, které si Česko vytvořilo nad rámec toho, co vyžadují pravidla EU.

Autor: ec.europa.eu

Česká republika má v programovacím období 2007-2013 k dispozici 26,7 miliard eur, které čerpá prostřednictvím 26 operačních programů. České orgány jsou přitom přímo zodpovědné za 18 z nich a zbývajících osm programů spadá do kompetencí jiných členských zemí (jedná se o programy přeshraniční spolupráce, např. ČR a Bavorska).

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je pověřené koordinací čerpání peněz z evropských fondů, bylo v minulost terčem kritiky za relativně pomalé tempo, jakým do Česka evropské dotace proudí. Ještě do května letošního roku panovaly nejasnosti kolem tzv. monitorovacího systému, který pro potřeby českých úřadů i Evropské komise sleduje způsob čerpání v jednotlivých operačních programech, a Brusel mimo jiné i z těchto důvodů dlouho váhal s jejich schválením, které je podmínkou k tomu, aby k nám mohly z evropských fondů začít proudit evropské peníze.

Přestože samotné schválení programů nemělo na proplácení peněz žadatelům vliv (Česko projekty proplácelo ze záloh, které od Evropské komise automaticky dostalo na každý operační program), do května byly příjemcům proplaceny pouze 8,2 miliardy korun z celkových 90,6 miliard, na které má Česká republika za rok 2007 nárok (k tomuto datu se údaje o čerpání vztahují z toho důvodu, že se proplácení projektů provádí zpětně a ČR má navíc nárok čerpat peníze na daný rok až do konce roku 2010).

Úřednická vláda Jana Fischera si proto zrychlení způsobu čerpání dotací z EU zvolila jako jednu ze svých priorit a během léta přišla s některými kroky, které je mají usnadnit. Rychlejší čerpání evropských peněz má zároveň pomoci ekonomice zasažené hospodářskou krizí.

Čerpání dotací roste

Čísla z počátku října jsou tak o poznání veselejší. Pouze za měsíc září operační programy žadatelům proplatily projekty za 13,6 miliard korun a celkový objem vyčerpaných prostředků tím vzrostl na 42 miliard korun.

Nejnovější data o čerpání evropských dotací zveřejnilo MMR na včerejší tiskové konferenci. Z nich vyplývá, že i v měsíci říjnu objem vyčerpaných prostředků rostl, byť ne tak oslnivě jako v září. Podle posledních údajů operační programy v říjnu proplatily žadatelům 4,2 miliardy eur, což představuje nárůst celkem vyčerpaných prostředků o více než 10 %. Na otázku novinářky, co je důvodem k tomu, že je vyčerpaná částka za říjen nižší než o měsíc dříve zástupci ministerstva uvedli, že výše částky nevypovídá nijak o množství projektů, které operační programy proplatily. Vyšší zářijové číslo má podle nich na svědomí spíše to, že operačním programům prošly rukama dražší projekty než o měsíc později.

Ministerstvo v současné době v každém případě připravuje návrhy, jimiž by rádo přispělo k odstranění neefektivit v systému čerpání a zároveň podpořilo účelnější využívání evropských prostředků.

Začátkem příštího roku MMR hodlá vládě předložit balíček legislativních opatření, který by obsahoval návrh změn některých zákonů, vyhlášek a metodik, které čerpání evropských peněz ovlivňují.

BRAND24

Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Martina Plachého se zdlouhavá administrativa spojená se schvalováním projektů stala terčem kritiky žadatelů, ale i samotných řídících orgánů. Úřad proto identifikoval některé zákony a vyhlášky, které rychlejší čerpání brzdí a začal o možných zjednodušeních jednat s Ministerstvem financí. Plachý zároveň připomněl tradiční český problém – k již tak komplikovaným administrativním požadavkům české orgány přidávají další, které Evropská komise ani nepožaduje, a to schvalování projektů brzdí.

Více na EurActiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).