Menu Zavřít

MMF: Čínský finanční systém je v ohrožení

15. 11. 2011
Autor: profit

Čínský finanční systém je podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) v ohrožení kvůli špatným úvěrům, půjčkám a prudkým propadům cen nemovitostí, MMF volá po radikálních reformách. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Fond také vyzval Peking, aby zmírnil svou kontrolu domácí měny juan a umožnil centrální bance větší volnost a nezávislost na politických rozhodnutích. Finanční krize z nekontrolovatelných půjček od roku 2008 zanechala mnoho společností a místních vlád v Číně s obrovskými dluhy, nedávné zpomalení ekonomického růstu a klesající ceny nemovitostí přiživily obavy ze zhoršení.

BRAND24

Čínský finanční sektor byl celkově robustní, neefektivní alokaci úvěrů a další nedostatky je potřeba řešit,“ řekl Jonathan Fiechter, náměstek ředitele Mezinárodního měnového fondu měnového, který vede oddělení měnových a kapitálových trhů.

Čína je podle MMF jednou z 25 „systémově významných zemí“, které souhlasily s povinným hodnocením alespoň jednou za pět let. Přesto ale Peking nemá povinnost provést doporučené reformy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).