Menu Zavřít

Mlynářem snadno a levně

10. 4. 2007
Autor: Euro.cz

STARÝ MLÝN V TĚMICÍCH Obec Těmice leží čtyři kilometry severně od Bzence, v bývalém okrese Hodonín. Její dominantou je komín bývalé cihelny, zajímavou stavbou je také místní starý mlýn. V minulosti sloužil jako sklad, dnes čeká na nové využití. Těmice patří s 850 obyvateli mezi menší vesnice v hodonínském regionu.

STARÝ MLÝN V TĚMICÍCH Obec Těmice leží čtyři kilometry severně od Bzence, v bývalém okrese Hodonín. Její dominantou je komín bývalé cihelny, zajímavou stavbou je také místní starý mlýn. V minulosti sloužil jako sklad, dnes čeká na nové využití.

Těmice patří s 850 obyvateli mezi menší vesnice v hodonínském regionu. Leží v údolí potoka Syrovínka pod Domanínským kopcem a vrchem Zadní díly. Starý, nebo také Fibingerův mlýn, se nachází na severním okraji obce při rozcestí silnic na Syrovín a Žeranovice. Tvoří ho původní mlýnská budova, která byla později využívána jako sklad, a rodinný dům o velikosti 4+1.

Celý komplex je stavebně velmi výrazný, zvláště působivá je hlavní část z režného neomítaného zdiva. Stav objektů je ale až na opravený rodinný dům velmi špatný a vyžaduje celkovou rekonstrukci. Současní majitelé se proto rozhodli nemovitost prodat prostřednictvím brněnské realitní kanceláře Redfor. Cena je stanovena na 1,99 milionu korun.

VÁLEČNÁ ZKÁZA OBCE

První písemná zmínka o Těmicích pochází z roku 1371. Jako jeden z prvních majitelů se zde uvádí Jan z Tému, od jehož jména pravděpodobně vznikl i název obce, původně zvané Témice.

Ještě koncem 14. století získala obec Bolka z Dobročkovic, manželka Zachariáše Lista z Všestrat, a majitelé se poté často střídali. Panství vlastnili páni ze Žampachu, z Bílovic, z Platenštajnu či z Cizbic.

V polovině 17. století zasáhla české země, tedy i Hodonínsko, třicetiletá válka, a Těmice byly jednou z obcí, kterých se boje citelně dotkly. V roce 1648 zde zůstalo jen 36 obyvatelných domů a trvalo dalších několik desetiletí, než se situace začala znovu zlepšovat.

LABUTÍ PÍSEŇ MLÝNŮ

Koncem 19. století již byly hrůzy války dávno zapomenuty a ve zdejším kraji se začal rozvíjet průmysl. V údolí říčky Syrovínky vzniklo postupně celkem pět mlýnů. Ten těmický, teprve z roku 1928, byl však jedním z nejmohutnějších a také největších.

Podle majitele se mu brzy začalo říkat Fibingerův a dostal se i na oficiální pohlednice obce. Ve válečném roce 1942 byl ještě v dobrém stavu, po změně režimu v roce 1948 však přestal sloužit původním účelům a začal chátrat.

Ze zmíněných pěti mlýnů se do dnešních dnů zachovaly pouze dva - v Těmicích a Osvětimanech. Druhý jmenovaný je však ve velmi špatném stavu a hrozí mu brzký zánik. Mlýn v Těmicích by se tak zanedlouho mohl stát poslední připomínkou mlynářské tradice v kraji. Ani jeho záchrana však nebude jednoduchá a je jen na novém majiteli, jak s historickou budovou naloží.

POPIS OBJEKTU

název   Fibingerův mlýn

místo   Těmice

kraj   Jihomoravský

lokace   okraj obce

typ   mlýn

stav   zchátralý

využití   částečné

kult. památka   ne

BRAND24

nabízí   Redfor, s. r. o.

cena   1,99 milionu Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).