Menu Zavřít

Mlynář chce urychlit privatizaci Telecomu

9. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Ministr informatiky Vladimír Mlynář chce urychlit privatizaci Českého Telecomu před termínem konce roku 2005, který stanovila vláda."Pokud bude seriózní zájemce k jednání o koupi státního podílu v Telecomu, jsme - vláda a já osobně - připraveni na velmi pružná jednání," uvedl koncem minulého týdne s tím, že takový zájemce zatím není na obzoru.

BRAND24

Ministr informatiky Vladimír Mlynář chce urychlit privatizaci Českého Telecomu před termínem konce roku 2005, který stanovila vláda.

„Pokud bude seriózní zájemce k jednání o koupi státního podílu v Telecomu, jsme - vláda a já osobně - připraveni na velmi pružná jednání,“ uvedl koncem minulého týdne s tím, že takový zájemce zatím není na obzoru. Mezirezortní komise by měla vládě v červenci předložit návrh dalšího postupu na urychlený prodej státních 51 % v Telecomu. Podle ministra je možný prodej Telecomu s Eurotelem i zvlášť. Vláda se naposledy pokoušela prodat loni na podzim. Ze smlouvy s konsorciem Deutsche Bank a TDC sešlo kvůli neshodě s minoritním akcionářem TelSource i složitým smluvním vazbám v Eurotelu. Obě překážky privatizace jsou podle Mlynáře v současnosti vyřešeny. Podle Ústavního soudu totiž bude muset zájemce o státní podíl v Telecomu nabídnout stejnou cenu i firmě TelSource, a dohoda o společném postupu při prodeji tak ztrácí smysl. Získání 100 % Eurotelu zase vyřeší možnost vetování prodeje ze strany Atlantic West, který Telecomu prodá svých 49 procent. minulý čtvrtek oznámil, že se dohodl s Atlantic West na koupi 49 % Eurotelu za 1,05 miliardy USD, tedy asi 27,8 miliardy Kč. Americký vlastník ještě získá od Eurotelu dividendu 200 milionů dolarů z celkem 408 milionů, které firma vyplatí. Celkově tak za odchod z Eurotelu dostane 1,25 miliardy USD, tedy přes 33 miliard Kč. Podle Dmitrije Morozova z PPF burzovní společnosti vysoká rentabilita Eurotelu a nová kapitálová struktura Telecomu zvýší cenu společnosti. Odkup zbývajícího podílu v Eurotelu je podle Romana Lišky z J&T banky pro firmu strategicky výhodnější, než kdyby vyplatila mimořádnou dividendu. Podle ekonomů nákup největšího českého mobilního operátora také zvýší atraktivitu Telecomu před chystanou privatizací 51procentního podílu, který ve firmě drží stát. Eurotel má téměř čtyři miliony zákazníků a je největším operátorem na trhu. Podle Mlynáře bude Eurotel i nadále řídit Terrence Valeski. Mobilní operátor podle něj funguje a vydělává, a proto není žádný rozumný důvod ke změnám ve firmě. Koupi Eurotelu by měla schvalovat valná hromada Telecomu tento pátek. Stát chce prostřednictvím Fondu národního majetku rovněž navrhnout výplatu vysoké dividendy 18,5 miliardy Kč, tedy 57,5 koruny na akcii. To je podle Mlynáře hluboce pod hranicí, která by ohrozila investiční rating firmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).