Mleté maso: lahůdka pro tvořivé

19. dubna 2004, 00:00 - KAROLINA KAMBERSKÁ styl@profit.cz
19. dubna 2004, 00:00

ANO, JÁ VÍM - JE TUČNÉ A TEDY NEZDRAVÉ, JE PODEZŘELE LEVNÉ (KDO VÍ, CO DO NĚJ NAMLELI!) A KARBANÁTKY SE NAVÍC SMAŽÍ NA OLEJI, TÍM HŮŘ... PŘESTO NENÍ TŘEBA MLETÉ MASO Z JÍDELNÍČKU VYŠKRTNOUT ÚPLNĚ. PŘIPRAVILI BYCHOM SE TOTIŽ O NEJEDEN KULINÁŘSKÝ ZÁŽITEK.

Nezavrhujme skvělou surovinu jen proto, že má špatnou pověst

Především je třeba umět si vybrat. Klasickou směs na mleté maso tvoří padesát procent hovězího a padesát vepřového masa. V každém dobrém řeznictví si můžete vybrat konkrétní kusy masa a nechat si je umlít přímo na místě. Tato možnost by zodpovědnější jedince sváděla k výběru masa zcela libového, ale dobře se rozmyslete - většina pokrmů z mletého masa přece jen trochu toho tuku potřebuje, aby byla chuť ta pravá. Nejposvátnější pravda každého kuchaře přijde ke slovu i zde - všeho s mírou. Přece z mletého masa nevaříte dvakrát týdně, že?

KARBANÁTKY STOKRÁT JINAK

Pokud jste zakoupili směs, která se vám zamlouvá, může se vaše fantazie rozběhnout na plné obrátky. Recept na běžné karbanátky asi všichni známe (jen letmo zmíním přísady - kromě masa to je vajíčko, sůl, pepř, cibule, prolisovaný česnek, majoránka, mletá paprika, máčená houska nebo strouhanka; množství všeho podle chuti, česnekem a majoránkou nešetříme). Snad každá zeměpisná oblast se pyšní nějakou svou vlastní obdobou těchto malých masových kuliček, šištiček či placiček. Není proto asi třeba dodávat, že přísady mohou být různé a studnice kombinací je v podstatě nevyčerpatelná. Pokud chcete experimentovat s kořením, zkuste například indickou směs garam masala, která je běžně dostupná i na našem trhu, nebo koriandr. Karbanátky můžeme „ozdravit“ přidáním zeleniny - tradičně kapusty, ale také pórku, bílé papriky či loupaných rajčat. To však stále neřeší jejich hlavní zdravotní nedostatek - tím je smažení na pánvi v rozpáleném tuku… I tomu se však můžeme elegantně vyhnout. Karbanátky lze naskládat vedle sebe do pekáčku, který jsme předtím vytřeli rostlinným olejem a upéct v prudce rozpálené troubě. Stejně tak je můžeme i grilovat - tuto úpravu známe z letních zahradních party.

PEČENÉ I ZAPEČENÉ

Smažení na pánvi už většina rozumných lidí buď výrazně omezila, nebo přímo vypustila z jídelníčku. Tedy i u mletého masa nás budou zajímat hlavně jiné úpravy. Klasikou je sekaná pečeně. Doma pečená bude vždy trochu jiná než růžová jednolitá hmota, kterou známe jako „sekačku“ ze studentských bufetů. Více zrnitá a také více průhledná, co se týče přísad (jen si vzpomeňte na ten černý humor ohledně mletých potkanů…). Základem domácí sekané je stejná směs, jakou používáme při přípravě karbanátků. Se sekanou se můžete více „vyřádit“, pokud máte rádi překvapivé efekty. Stačí, když do vymaštěného pekáčku nejprve usadíte šišku z poloviny masové směsi. Nahoře si vytvořte plošinku, na kterou můžete naklást např. celé patro z mrkví vařených vcelku, celá vařená vajíčka, celé párky, vařené pórky či cokoliv jiného. Pak navršíte druhou polovinu masa, boky vyhladíte do úhledné šišky, potřete rozšlehaným vajíčkem, podlijete a dáte péci do prudce vyhřáté trouby, po pěti minutách teplotu snížíte. Při pečení polévejte vypečenou šťávou. Mleté maso můžete také zapékat - jistě vás hned napadnou lasagne.

KOLÁČE A ŠÁTEČKY…

Ne, tímto nadpisem se nepřesouváme do hájemství sladké kuchyně. Koláče a šátečky tentokrát naplníme masovou směsí. Rázem z nich budou quiche, pizzy, pirožky… Těsta můžeme použít různá: zatímco na pizzu smletým masem je nejvhodnější velmi prosté kynuté těsto jen z vody, mouky, kvasnic a soli, na většinu slaných koláčů a pirožků použijeme různé varianty křehkého a listového těsta. Příprava těchto pokrmů je velmi snadná. Opět si připravíme masovou směs podle vlastní chuti, spojenou vajíčkem, touto směsí plníme vybrané tvary těsta a dáme péci. Jeden z mnoha možných způsobů ukazuje recept na této straně. Nenechte se ale svazovat recepty. Mleté maso je totiž výzvou naší fantazii.

JAK NA TO… Lasagne**

Příprava základní náplně je prostá: na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme maso, osolíme, opepříme, orestujeme. Pak přidáme rajčatový protlak, zalijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a podusíme. Můžeme přidávat zeleninu podle chuti (rajčata, papriky, lilky, cukety…), bylinky (bazalku, oregano, tymián, petrželku…), houby, olivy či klobásu… Uvařené lasagne pak poklademe na dno vyolejovaného pekáčku, následuje vrstva masové směsi, strouhaný sýr, další vrstva lasagní - takto vrstvíme až k vyčerpání všech surovin. Končíme vrstvou sýra. Pokapeme rozpuštěným máslem a zapečeme v mírně vyhřáté troubě. Podobně jako lasagne můžeme připravovat zapečené pokrmy i s jakýmkoliv jiným druhem těstovin a také srýží či bramborami. Přísady a koření můžeme vždy přispůsobit stylu jídla, které právě chystáme, takže si vaše výtvory nemusí být ani podobné. Vzpomeňme alespoň musaku - tato balkánská specialita je vynikající variací na stejné téma, s kombinací brambor, lilků a mletého masa.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče