Menu Zavřít

Mlékárna Olma zvýšila zisk. Poprvé po dvou letech

25. 7. 2017
Autor: Hynek Gloss

Mlékárna Olma, která patří do holdingu Agrofert, loni zvýšila zisk meziročně o 58 procent ze 129,5 milionu korun v roce 2015 na rekordních 205,7 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy Agrofertu. Loňské tržby Olma zatím nezveřejnila.

Olmě loni vzrostl zisk po dvouletém období, kdy její profit naopak klesal. V roce 2014 se zisk této přední tuzemské mlékárny kvůli poklesu cen mléčných výrobků v Česku i zahraničí snížil takřka o čtvrtinu ze 183 milionů korun v roce 2013 na 140,5 milionu korun. V roce 2015 se pak zisk Olmy snížil na 129,5 milionu korun.

V roce 2015 Olma po předchozích čtyřech letech růstu vykázala také pokles tržeb. Zatímco v roce 2014 utržila rekordní 3,457 miliardy korun, tak v roce 2015 se její tržby meziročně snížily o šest procent na 3,24 miliardy korun.

Olma je významným tuzemským výrobcem mléčných výrobků. Mezi její hlavní odběratele patří obchodní řetězce. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny významných odběratelů v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku jsou čerstvé mléko a smetany, kysané výrobky a jogurty. Export se na tržbách Olmy podílí více než deseti procenty.

Agrofert
Skupina je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Koncern vlastnil ještě letos na začátku roku tehdejší vicepremiér a ministr financí, předseda hnutí ANO Andrej Babiš. V únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

Mlékárna Olma v posledních letech masivní investuje. Téměř 160 milionů korun bude stát nová linka na výrobu jogurtů, zakysaných smetan a fermentovaných nápojů. Její instalace by měla být dokončena letos na podzim. Olma na projekt získala z Programu rozvoje venkova dotaci 65 milionů korun.

V předchozích letech Olma investovala například do nové technologie na výrobu máselných výrobků, díky které jako první tuzemská mlékárna uvedla na trh tradiční máslo se sníženým obsahem tuku. Zařízení stálo bezmála 100 milionů korun.

V roce 2014 Olma zahájila další velkou investici za více než 100 milionů korun, která směřovala do nové výrobní linky na přírodní sýry, z nichž první pod názvem Olmín začala mlékárna prodávat loni. Na projekt získala Olma dotaci 46 milionů korun z Programu rozvoje venkova. Vedení Olmy si od těchto investic slibuje zvýšení konkurenceschopnosti a diverzifikaci portfolia mléčných výrobků.


Čtěte o podnikání Andreje Babiše na Slovensku:

Babišovi hrozí za pohlcení slovenských pekáren rekordní pokuta 16,7 miliardy

Ilustrační foto


Nyní vedení Olmy připravuje investici za 80 milionů korun do technologie příjmu vykoupeného mléka, díky které by mlékárna měla v budoucnu lépe zužitkovat tuto základní výrobní surovinu. Polovinu nákladů pokryje dotace z Programu rozvoje venkova.

Skupina Agrofert ovládla Olmu v roce 2009, kdy kapitálově vstoupila do společnosti Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Milkagro do té doby vlastnili zemědělci. Olma zaměstnává zhruba 440 lidí.

BRAND24

Dále čtěte:

Biopaliva už Babišovi tolik nesypou. Preol zaznamenal svůj nejnižší zisk

Príjmy mimo politiku: Agrofert vyplatil Faltýnkovi 4,6 milionu korun

Vejce z Agrofertu nedostanou ocenění. Jurečka použil právo veta

 Marian Jurečka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).