Menu Zavřít

Mladí lidé podceňují rizika, budoucnost neřeší

8. 9. 2010
Autor: profit

Podle nedávného výzkumu společnosti ING jsou sice mladí lidé díky svému aktivnějšímu životu náchylnější na úrazy, pojištění proti úrazům často nevěnují velkou pozornost a rizika si buď nepřipouštějí, nebo na ně prostě zapomínají.

Autor: sxc.hu

Podle výzkumu ING, který společnost provedla společně s agenturou Ipsos Tambor u klientů ve věku 18 až 65 let, jsou mladí a bezdětní lidé nejhůře pojištěnou skupinou lidí, a to jak v případě životního pojištění, tak i u úrazového pojištění. Zatímco rodiny, u nichž již děti opustili domov, jsou pojištěny nějakým typem pojištění (životní i úrazové) téměř z 80 %, u mladých svobodných lidí to nejsou ani dvě třetiny. Rodiny s dětmi pak logicky vedou ve statistice úrazového pojištění (75 %), kde se rodiče o své děti a také o sebe v tomto směru častěji postarají. V této statistice pak mladí svobodní lidé zaostávají ještě více a je jich pojištěno jen něco málo přes šedesát procent.

Přestože mladí svobodní lidé patří společně se svobodnými páry mezi nejvíce rizikové skupiny, jsou pojištěni nejméně. Mladí lidé si totiž mnohem více než ostatní snaží užívat více života a také se ve větší míře věnují sportům, které jsou náchylnější na úrazy, jako jsou squash, nebo in-line brusle. Právě sportovní úrazy tvoří více než čtvrtinu z celkového počtu 1,64 milionu úrazů, které loni ošetřily ambulance.

Rovněž Pojišťovna České spořitelny letos na začátku srpna upozornila, že podle jejích statistik klesá relativní podíl mladých lidí do 25 let s uzavřeným životním pojištěním. Zatímco v roce 2005 tvořili mladí lidé do 25 let více než pětinu klientů FLEXI životního pojištění, letos tento poměr klesl k 15,9 %. A to jsou podle pojišťovny podmínky uzavření zmiňovaného pojištění výhodnější právě v mladém věku. Jak k tomu uvedl Petr Procházka, ředitel úseku řízení produktů Pojišťovny České spořitelny, „životní pojištění uzavírají hlavně lidé ve středním věku, kteří již založili rodinu a ocitají se ve funkci jejího živitele. V případě životního pojištění je však dobré myslet o krok napřed. Mezi hlavní faktory, které ovlivňují cenu pojištění, totiž patří především věk a zdravotní stav žadatele.“ A v tomto směru jsou na tom mladí lidé mnohem líp, než ti starší.

Dalším problémem, který ale platí pro všechny skupiny dotazovaných je poměrně nízká částka, kterou lidé investují do životního pojištění všeobecně. Průměrná částka se pohybuje kolem 500 korun měsíčně, což určitě není u životního pojištění kryjícího široké spektrum rizik, případ smrti i dožití dostatečné. Jak již ale bylo zmíněno u spoření na stáří, lidé nehledí na krytí a možná rizika, ale spíše na sumu, kterou budou investovat. V rámci co největší úspory tak sice mají pocit, že jsou zajištěni, ale v případě pojistné události přichází nepříjemné překvapení z výše plnění.

Mladí o pojištění nejvíce uvažují

BRAND24

Snad jedinou pozitivní informací vyplývající z průzkumu ING je fakt, že i ti lidé (a zejména mladí), kteří dnes nejsou pojištěni, nad uzavřením pojištění uvažují. To znamená, že si rizika určitě uvědomují, na druhou stranu ale odkládání pojištění pouze zvyšuje riziko, že při úrazu již bude pozdě. „Mladí lidé si často nepřipouštějí rizika, žijí dneškem,“ okomentoval výsledky výzkumu ředitel životního pojištění ING ČR/SR Viktor Kouřil. „Přesto si je tato skupina vědoma nástrah a uzavření nějakého druhu životního pojištění plánují až ve 41 %, oproti zbytku populace, která tak uvažuje jen ve 32 %,“ dodal.

Více na Investujeme.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).