Menu Zavřít

Mistři ve využívání Slunce

29. 11. 2004
Autor: Euro.cz

SOLÁRNÍ LIGA Instalace solárních zařízení může být i zajímavou soutěží. Po vzoru bundesligy se letos v Česku uskutečnil první ročník Solární ligy.

**SOLÁRNÍ LIGA

Instalace solárních zařízení může být i zajímavou soutěží. Po vzoru bundesligy se letos v Česku uskutečnil první ročník Solární ligy.

Na veletrhu Aqua-therm se uskutečnilo vyhlášení výsledků úvodního ročníku Solární ligy ČR.

BRAND24

Mistrem v souhrnné hlavní kategorii se stala obec Rusava ze Zlínska. V kategorii měst zvítězily Slatiňany na Pardubicku a v kategorii fotovoltaických systémů Vilémov na Olomoucku. Porota udělila také některá zvláštní ocenění, například Ostravě za největší plochu přihlášených systémů. Do soutěže se přihlásilo 250 sídel s celkovou plochou 9000 metrů čtverečních slunečních modulů.

Solární liga České republiky je soutěží měst a obcí ve vybavenosti solární technikou. Vyhlásila ho Liga ekologických alternativ (LEA) za podpory Státního fondu životního prostředí a Česko-německého fondu budoucnosti. Porota přiděluje městům a obcím body za funkční instalace termických (na ohřev vody) a fotovoltaických (na výrobu elektřiny) solárních systémů. Vzorem a zdrojem zkušeností byla obdobná úspěšná soutěž v N ěmecku. Vítěz české Solární ligy by se neztratil ani v bundeslize. Obec Rusava by skončila na 14. místě. V tuzemských podmínkách jsou solární systémy využívány hlavně k přípravě teplé užitkové vody, případně pro přitápění. Mnohem méně se v nich vyrábí elektřina. Důkazem je systém s největší kolektorovou plochou v České republice, který ohřívá vodu v plaveckém bazéně v Rusavě na Zlínsku. Starosta obce Bohumil Škarpich uvažuje do budoucna o rozšíření využití sluneční energie. Kromě atraktivního nočního koupání chce teplou vodu využívat i v plánovaném rehabilitačním centru místního regionu. Ve Slatiňanech, které zvítězily mezi městy, se zase solární koletory osvědčují v ústavu sociální péče pro mentálně postižené. Tamní instalace nevyniká jen rozsahem kolektorové plochy, ale také atypičností projektu. V letním období se získané solární teplo akumuluje v nadzemním zásobníku o objemu více než milion litrů vody. Takto získané teplo vydrží k provozu až do konce ledna, pak přicházejí na řadu tepelná čerpadla. Solární systémy se začínají ve větší míře využívat také v Ostravě. Jen od letošního září se jedná o dva velké solární systémy. Jeden z nich je umístěn na sedlové střeše jízdárny u Ústavu sociální péče. Ve 35 velkoplošných kolektorech rakouské výroby připraví až 40 procent teplé užitkové vody. V Ostravě je také největší fasádní termický solární systém. Je umístěn na domě s pečovatelskou službou, kde ohřívá vodu 106 malometrážním bytům pro seniory.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).