Menu Zavřít

Místo trhů Mumínci. Finančník otevře zábavní park

2. 8. 2016
Autor: Profimedia.cz

Veterán finančních trhů otevře v Japonsku zábavní park. Robert Hirst, který ve finančnictví v asijské zemi strávil přes 30 let a poznal oblibu Japonců v kreslených postavičkách, nedaleko Tokia rozjede park na motivy známých skandinávských bytostí - Mumínků.

Když v roce 2013 britský rodák Robert Hirst přemýšlel o konci kariéry ve finančnictví, setkal se s finským investičním bankéřem, který mu přednesl nečekaný návrh. Bylo jím otevření zábavního parku s Mumínky, pro které je Japonsko velmi důležitým trhem.

„Šel jsem za svým šéfem a řekl mu, že existuje zájem o park na motivy Mumínků. A on zahlásil: ‚Mumínci! Páni, to bychom měli mít‘,“ řekl agentuře Bloomberg 68letý Hirst. Dále ho šéf přesvědčil, že finské kreslené postavičky Japonci milují už od 60. let, kdy se objevily na televizních obrazovkách.

Postavy z pokojného muminího údolí finské spisovatelky Tove Janssonové mají v Japonsku fanouškovské stránky, obchody i kavárny. Řada japonských párů se jezdí oddat až do Helsinek, kde již mumínčí zábavní park stojí.

Hirst si pořídil kus země západně od Tokia. Park, který by měl být otevřen příští rok, vlastní společně s finským partnerem. Na rozdíl od konkurence – například Disney – má být zaměřen více na přírodu, klid a odpočinek. „Mumínci se vrací zpět do prostší doby, kdy život nebyl tak digitalizovaný a rychlý,“ dodává Hirst.

Zábavní park Muumimaailma ve Finsku (Autor: kallerna, CC BY 3.0, Wikimedia Commons) Zábavní park Muumimaailma ve Finsku (Autor: kallerna, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

Jako absolvent Cambridge a University of Pennsylvania přijel Hirst do Japonska v roce 1984, kdy převzal vedení obchodů s deriváty v Citibank. Jeho tehdejší kolegové z banky byli prý omráčeni, když se dozvěděli o mumínčím projektu.

O tři roky později se stal šéfem pro Asii v AIG Financial Products. Jeho poslední zastávkou v oboru byla společnost Fintech Global, která pomáhá dělat marketing pro fondy a správce majetku. Hirst lákal investory do hedgeových fondů, tedy byznysu, který nejen v Japonsku zažívá těžké časy.

BRAND24

Hirst není jediným finančníkem, který v Japonsku v posledních letech skončil. Mnoho z nich se přestěhovalo do Singapuru nebo Hongkongu, případně přešli k úplně jiné práci.

Zato zábavní parky jsou v Japonsku na vzestupu. Jejich příjmy loni dosáhly rekordních 6,3 miliardy dolarů. Hirst však nemá úspěch nijak zaručen. Příklad si může vzít z neúspěšného Gulliverova království z 90. let, které vydrželo jen krátkou dobu.


V Rusku vyroste park s vlasteneckou tématikou. Čtěte:

Ruský kýč postaví Američané. Putin chce konkurovat Disneylandu

Ani v Číně nemá Disney na růžích ustláno. Čtěte:

Za falešnou Sněhurku žaloba. Disney rozjíždí válku zábavních parků

Mickey Mouse (Autor: Jeff Christiansen, CC BY 2.0, Flickr)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).