Menu Zavřít

Místo dovolené oprava bytu

25. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Půjčky

BRAND24

Letošní rok přináší na trh půjček zásadní změnu. Úvěry, jež si Češi berou na zaplacení dovolené, propadly ve srovnání s loňským rokem o desítky procent. „Suma peněz, kterou jsme na dovolenou poskytli v prvních pěti měsících letošního roku, je o 28 procent nižší než za stejnou dobu loňského roku,“ uvedla mluvčí společnosti Home Credit Eva Řimnáčová a dodala: „Největší propad jsme zaznamenali na Vysočině, kde činí pokles 76 procent, a v Olomouckém kraji dokonce 81 procent.“
Důvodem jsou zejména obavy z dalšího vývoje ekonomiky. Na dovolenou proto jedou Češi za své anebo raději zůstávají doma. „Půjčky na dovolenou už neletí. Lidé s nižšími příjmy budou letos dovolenou trávit rekonstrukcí bytu, domu nebo chaty,“ poznamenal Ondřej Holoubek za společnost Provident Financial, která na toto téma dělala průzkum mezi 716 respondenty. Výsledky dotazování prý potvrzují, že zejména Češi s nižšími příjmy si na dovolenou půjčují čím dál méně. „Letos se chystají financovat dovolenou z úvěru pouhá čtyři procenta oslovených,“ upřesnil Holoubek. Podle něj vývoj souvisí s antidluhovou náladou v celé společnosti. „Lidé jsou dnes mnohem opatrnější a citlivější k zadlužování státu či sebe samotných. Znatelně se v tomto směru projevila i řecká krize a vliv volební kampaně, jejímž letošním mottem bylo snížení veřejného zadlužování,“ domnívá se Holoubek.
Některé banky na rozdíl od splátkových společností tvrdí, že tuto účelovost půjček nesledují, ale obecně mohou trend potvrdit. „Z dlouhodobých průzkumů nám vyplývá, že úvěry jsou v poslední době stále více využívány k nákupu věcí dlouhodobé spotřeby, především k financování bydlení a rekonstrukcí,“ konstatovala mluvčí GE Money Hana Miencilová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).