Menu Zavřít

Miss Olovo

6. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Dovozci a obchodníci budou muset sami více dohlížet nad produkcí v ČLR

Sara Bongiorni je autorkou knihy A Year Without Made in China. Se svou rodinou se pokusila dvanáct měsíců přežít bez veškerého zboží, které pochází z Číny. Na nápad přišla během vánočních svátků, kdy udělala inventuru dárků a zjistila, že většina z nich byla dovezena právě odtamtud. Na závěr knihy, v níž shrnula své zkušenosti ze života bez věcí Made in China, Bongiorni napsala: „Po roce bez Číny vám mohu říci následující. Můžete bez ní stále přežít, ale je to den ode dne náročnější a nákladnější. A během následujících deseti let nebudu mít dost odvahy to vyzkoušet znovu.“
Zřejmě nikdo nepochybuje o tom, že nahradit zboží z Číny americkou či evropskou produkcí je obtížné. V loňském roce dosáhl čínský export 969 miliard dolarů a dalšího rekordu budeme s největší pravděpodobností svědky i letos. Jen během června se vývoz z nejlidnatější země světa zvýšil meziročně o 27 procent a překročil 103 miliardy dolarů. Spolu s kvalitními výrobky se do obchodů dostává i část zmetků. A z nedávných událostí vyplývá, že mezi hodnotou exportu a počtem výrobků, které musejí být z trhu staženy, platí přímá úměra. Ve třech vlnách, které následovaly krátce po sobě, musela společnost Mattel přiznat, že našla závady u více než devatenácti milionů hraček, které se prodávají po celém světě. To se samozřejmě odrazilo na ceně akcií největšího hráče hračkářského průmyslu na světě. Cenné papíry se krátce po oznámení problému v polovině srpna propadly o zhruba šest procent. Ke stejnému kroku jako Mattel musely přistoupit i další hračkářské firmy, mezi nimi i americký kolos Toys R Us. Mezi postiženými společnostmi figurují také dovozci zubních past z Číny, krmení pro psy a obchodníci s textilem. Panika vyvolaná kolem zboží z Číny našla odezvu ve světových médiích hlavně proto, že nekvalitní produkce se objevila v nabídce velkých nadnárodních firem. Se stejnými a v mnoha případech i daleko vážnějšími případy se potýká také čínský trh. V roce 2004 zemřelo třináct čínských kojenců, protože se otrávili jedovatým sušeným mlékem. Nedávno byl popraven šéf Státního úřadu potravin a léčiv. Byl uznán vinným z braní úplatků a navíc do prodeje pouštěl léky bez jakékoliv kontroly. Takto „prověřené“ prášky zabily desítky lidí.
Čínské úřady tvrdí, že za zlepšení kvality bojují. Na nejrůznější opatření dají asi miliardu dolarů, rozšíří síť kontrolních orgánů a zpřísní vydávání exportních licencí. Snaží se ukázat, že proti nekvalitním výrobcům dokážou postupovat mnohem přísněji, než jak je obvyklé v USA nebo v Evropské unii. Například vývoz potravin bude procházet kontrolou na zdravotní nezávadnost. Potravinářští malovýrobci, kteří dosud unikali pozornosti inspektorů, budou muset modernizovat své provozy, aby splnili hygienické předpisy. Když tak neučiní, skončí. Experti odhadují, že se tímto způsobem zredukuje počet producentů potravin v Číně na polovinu. Otázkou ale zůstává, jak účinná budou všechna proklamovaná nařízení a zda se pak bude čínské zboží z obchodů stahovat jen výjimečně. Neúprosným testům budou čínské výrobky vystaveny hlavně v USA, kam míří většina exportu z ČLR. Ameriku navíc trápí stále narůstající dluh ve vzájemném obchodu. Nelze se proto divit, že v Kongresu se kromě diskusí nad zavedením různých bariér dovozu objevují i hlasy požadující přísné kontroly produktů Made in China. Razantní zákroky politiků ale stačit nebudou. K situaci se budou muset čelem postavit hlavně dovozci a obchodníci, kteří až dosud profitovali z nízkých nákladů sériové produkce v Číně a pro které byla otázka kvality až druhořadá. „Číňané dodají zboží do Evropy či Ameriky, a tím to pro ně končí. Nedbají norem, které u nás platí, nedodržují provádění dohodnutých zkoušek,“ říká Daniel Titěra, výkonný tajemník Sdružení pro hračku a hru. Hračky, jež se v současné době prodávají v Česku, jsou z více než devadesáti procent dovezeny ze zahraničí. A většina pochází z čínských továren. Čeští hračkáři nedokážou konkurovat cenou. Očekávání, že po problémech s čínskými panenkami a autíčky by Číňany nahradili čeští či evropští podnikatelé, jsou nereálná. „Je nutné zpřísnit podmínky dovozu a nařídit povinné atesty,“ domnívá se Titěra. Dodává též, že firmy, mezi nimi i Mattel, podcenily kontrolu přímo u čínských výrobců. Mattel teprve nedávno přistoupil k rozsáhlé inspekci závodů v Číně, jejíž součástí je i kontrolní testování výrobků a výrobních postupů.
Nutnost důkladného dohledu nad čínskými manufakturami zdůrazňuje i hongkongský podnikatel Tony Ng, který dodává textil do oděvních řetězců v několika evropských zemí. „Problém, na který se musejí všichni připravit, je kvalita čínských oděvů. Když v Číně nemáte lidi, kteří dohlížejí na výrobu, přijde z ní vše, co je hotové,“ říká Ng. Ze své zkušenosti ví, že Číňané jsou schopni přišít na zadní díl džínsů tři kapsy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).