Menu Zavřít

Miroslav Kalousek: Chceme podnikatelům nepřekážet

13. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Křesťanští demokraté by v případě volebního vítězství posílili podnikatelskou samosprávu a snížili daně. Předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek by rovněž uvítal změnu pracovního práva.

Jsme přesvědčeni, že se dá řada zbytečných regulačních a administrativních překážek odstranit, tvrdí Miroslav Kalousek. foto: Profit - Martin Siebert

* Co je prioritou ve volebním programu křesťanští demokraté pro podnikatele?

KDU-ČSL mají ve svém programu již dlouhodobě heslo „Především nepřekážet“. To znamená především stanovení jasných a přesných pravidel, mít výkonné rozhodčí, ale neplést se do hry. To státu nepřísluší. Připravili jsme návrh reformy daňových sazeb, která se dá ve stručnosti popsat jako mírné snížení celkové míry přerozdělování zhruba o tři až čtyři body s výrazným snížením přímých daní a přiblížením k sobě sazeb daně z přidané hodnoty.

* Můžete být konkrétnější?

U daně z příjmu právnických osob chceme sazbu 19 procent při stávající míře zdanění. U fyzických osob snižujeme velmi výrazně v efektivní sazbě 0 až 20 procent progresi. Odečitatelnými položkami a slevami na dani zde sledujeme dvě základní priority - podporu rodin s dětmi a odstranění diskriminace střední třídy, která je právě vinou daňové progrese dosud diskriminována. U pojistného na sociální pojištění navrhujeme snížení z 28 na 20 procent. S tím že těchto osm procent musí občan investovat v nestátním penzijním pojištění.

* Živnostníky rovněž trápí řada překážek v podnikání. Budete reagovat i na tento problém? Nepochybně. Jsme přesvědčeni, že se dá řada zbytečných regulačních a administrativních překážek odstranit. Rádi bychom vedli diskuzi s Hospodářskou komorou o přenesení řady kompetencí na podnikatelskou samosprávu, například v oblasti živnostenského zákona. Teoreticky bych se v budoucnu nebránil ani diskuzi o správě rejstříkového soudu. * Hodláte něco podniknout s minimálním základem daně?

Minimální základ daně je primárně výsledkem velmi těžce vyjednaného kompromisu stran vládní koalice v rámci reformy veřejných rozpočtů. Výměnou za souhlas s ním byly zamítnuty jiné socialistické nápady. Bude-li k tomu po volbách politická vůle, velmi rádi bychom minimální základ daně zrušili. Bohužel však dnes tento institut nahrazuje nedostatečnou kontrolu ze strany finančních úřadů.

* Nejsou nedostatečná kontrola na straně jedné a zároveň nepřiměřená tvrdost na druhé straně způsobeny i složitostí daňové legislativy?

Zjednodušení daňových zákonů a správy daní je samozřejmě rovněž jednou z našich priorit. Náš návrh daňových sazeb je též zjednodušením daňové legislativy, což umožní podnikatelům lepší orientaci. Chceme také prosadit stoprocentní editační povinnost, to znamená, aby posouzení daňového přiznání bylo závazné pro kontrolní orgány.

* Co se švarcsystémem? Zrušit, nebo ponechat?

Myslím si, že hranice je stanovena poměrně jasně. Je to jen otázka, co je, či není závislá činnost. V těch případech, kdy půjde jednoznačně o závislou činnost, to znamená o nařízenou práci odvedenou v pracovním oděvu pracovními nástroji někoho jiného, jde jasně o pracovní poměr.

A obcházení tohoto poměru by mělo být postižitelné i nadále. Pokud pouze podnikatel půjde svými prostředky odvést jistou práci, jde o klasický obchodní vztah. Pochopitelně, že to ale souvisí s novým pracovním právem. Aby bylo takové, že se nevyplatí obcházet zaměstnanecký poměr.

* Měl by podle vás vůbec existovat zákoník práce?

Především chci říci, že sněmovnou přijatý zákoník práce je promarněnou příležitostí. Myslím si, že zákoník práce by měl být propojen s občanským zákoníkem, ale křesťanští demokraté nepatří k těm politikům, kteří by si mysleli, že není vůbec potřeba. Zákoník práce potřeba je, ale musí to být přehledná norma, která nebude znejisťovat jak zaměstnance, tak zaměstnavatele.

* Zrušili byste minimální mzdu?

Minimální mzda je jako zubní pasta. Vytlačit ven jde, zpátky už to nejde. Nemyslím si, že je společensky únosné tento institut rušit. Rovněž je ale neúnosné minimální mzdu každým rokem neúměrně zvyšovat, protože s každým zvýšením vytlačuje z trhu práce ty nejslabší a nejohroženější.

* Jednou z diskutabilních věcí jsou rovněž registrační pokladny. Co s nimi?

U registračních pokladen platí přesně to, co u minimální daně. Byl to kompromis výměnou za nedůstojná majetková přiznání. Kdyby se je podařilo po volbách zrušit, nic by se nestalo.

* Hodláte zachovat investiční pobídky a různé dotační programy?

V globální ekonomice nelze na investiční pobídky rezignovat. Za diskuzi však stojí priority, o jaké investory budeme zejména usilovat. Prioritou by jednoznačně měla být výroba s vysokou přidanou hodnotou opřená o transfery vývoje, výzkumu a moderních technologií. V žádném případě by investiční pobídky neměly být nástrojem boje s nezaměstnaností. Pokud se týká dotačních programů, chceme odstranit nespravedlivé subvence, stejně tak jako zbytečné či protekční regulace, které deformují trh. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).