Menu Zavřít

Miroslav Frayer: Nechat se opít, či abstinovat?

22. 5. 2014
Autor: čtk

Dnes je poslední den, kdy se zájemci o akcie Pivovarů Lobkowicz mohou zúčastnit veřejné nabídky akcií. První obchodní den na hlavním trhu pražské burzy pak připadá na 28. května. Bezpochyby jde o odvětví zajímavé a velmi blízké českých konzumentům, když roční spotřeba piva řadí Českou republiku do pozice světového lídra.

Ovšem vstup těchto akcií zamrzlý tuzemský trh nijak zvlášť nerozhýbe. S tržní kapitalizací něco málo přes dvě miliardy by se mělo jednat o druhou nejmenší emisi na trhu. Dle prospektu se bude prodejní cena akcie pohybovat mezi 160 a 175 korunami a prodává se 5,7 milionu kusů s možností využít nadlimitní opci prodeje dalších 855 tisíc kusů, pokud bude o akcie výrazně vyšší zájem.

My jsme na základě srovnání s jinými evropskými a americkými pivovary ocenili akcii na 172 až 197 korun v závislosti na dvou scénářích budoucího vývoje prodeje piva v restauracích i obchodních řetězcích. Počítáme i s dokončením rozjednané akvizice dalšího pivovaru, která by měla navýšit prodejní objemy.

Určitý potenciál zisku tak zde existuje. Velkým minusem, který jsme vzali v potaz i v našem ocenění, je však likvidita na sekundárním trhu. Přestože se objevují spekulace, že by mělo existovat u tohoto titulu až sedm tvůrců trhu, nízký objem volně obchodovaných akcií může vést k problémům při jejich prodejích a tím výraznějšímu tlaku na pokles cen. Potenciální kupce může odradit i dividendová politika.

Společnost neplánuje výplatu dividendy ze zisku za letošní ani příští rok. Důvodem je snaha zisky reinvestovat do dalšího rozvoje firmy. Až od roku 2016 (s výplatou v roce 2017) skupina uvažuje o vyplácení 40 až 70 procent čistého zisku. Celkově lze říci, že kombinace pití piva a držby akcií pivovaru je bezesporu zajímavá a poskytuje konzumentovi něco hmatatelného, nicméně následné vystřízlivění může být bolestivé na těle i v peněžence.

Autor je analytikem Komerční banky.


Čtěte také:

Zápisník Zdeňka Pečeného: Pivo za akcii

BRAND24

David Klimeš: Pivovar na burze a promarněné šance

Pivovary Lobkowicz už znají termín vstupu na pražskou burzu: 28. května

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).