Menu Zavřít

Miroslav Frayer: Evropa by měla zůstat atraktivní

10. 7. 2014
Autor: ČTK/AP

Měřeno indexem VIX, který je někdy označován jako index strachu, se volatilita nachází poblíž svých historických minim. To ukazuje na velmi nízkou averzi investorů vůči rizikovým aktivům. Není tak divu, že se od začátku roku daří akciovým trhům po celém světě.

Významnou roli sehrály opět komentáře a akce centrálních bank. Očekávané měnové stimuly ze strany ECB a umírněná rétorika Fedu podpořily zvyšování ocenění akciových trhů. Ve Spojených státech se ale marže podniků nacházejí již v blízkosti svých historických maxim.

Stále lepšící se situace na trhu práce bude tlačit rovněž na růst mezd, což se bude projevovat na poklesu marží. Ocenění amerických akcií je již velmi vysoké a investoři tak budou stále méně a méně ochotní v regionu investovat. Výjimkou mohou být sektory náročné na investice, jako jsou informační technologie, protože kapitálové výdaje by měly být hlavním tahounem hospodářského růstu ve Spojených státech v následujících kvartálech. V Evropě zůstává ekonomický vývoj křehký. Velmi pozvolné oživování se zatím výrazněji neprojevuje na ziskovosti firem.

Druhá polovina roku by přesto mohla díky novým impulzům ze strany ECB přinést zlepšení. Pozitivní dopady předpokládáme hlavně u slabších evropských zemí, tedy Itálie, Španělska nebo Řecka. Přes současné výprodeje finančních titulů jsme optimističtí právě vůči tomuto sektoru. Očekávaný pokles spreadů státních dluhopisů vůči německému by měl podpořit akcie bank.

Právě probíhající hodnocení kvality bankovních aktiv však vyšší výkonnosti finančního sektoru neprospívá. Výsledky by měly být známy v říjnu, a pokud budou příznivé, kapitálově zdravější banky s dostatkem likvidity v zádech díky ECB a očekávanému hospodářskému růstu by mohly začít výrazněji růst. Mimo to zkušenost z kvantitativního uvolňování v USA ukazuje na rostoucí zájem o zbytné zboží. Jako nejatraktivnější se nám jeví automobilový sektor, jehož stávající ocenění je přibližně na úrovni 10letého průměru.


Autor je analytikem Komerční banky


Čtěte také:

DT24

Šéfka MMF: Globální ekonomika poroste, oživování po krizi je ale jen mírné

Nejsou lidé: krize pracovní síly připraví ekonomiku o 10 bilionů dolarů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).