Menu Zavřít

Miroslav Adamkovič: Šance na tvrdé přistání

10. 1. 2013
Autor: profimedia.cz

Ačkoli se v poslední době čínská makrodata zlepšují, existuje podle našich kolegů ze Société Générale nadále dvacetiprocentní šance na „tvrdé přistání“ ekonomiky nejlidnatější země světa.

Cyklické oživení ilustrované makrodaty nezměnilo strukturu čínského HDP, jehož takřka polovinu tvoří investice. Tyto investice však nevedly k růstu exportu, jak by se dalo očekávat. Zahraniční poptávku by tedy měla nahradit poptávka domácí, což podporuje i čínská vláda. Její růst však za investicemi do fixních aktiv zaostává v relativním i absolutním porovnání.

Průzkum mezi klienty SG ukázal, že dvě třetiny z nich si ani v nejhorším případě nedokážou představit zpomalení růstu čínské ekonomiky pod pět procent. O to větší může být dopad tvrdého přistání na mezinárodní finanční trh.

Jedním z hlavních postižených by byly ceny komodit, kde Čína představuje velkou část globální poptávky. Ceny základních kovů by se mohly krátkodobě propadnout až o polovinu, zatímco v případě ropy by ceny mohly spadnout až pod 80 dolarů za barel. V obou případech jsou ale dlouhodobější poklesy limitovány výší nákladů na těžbu.

Mezi asijskými akciemi by tvrdé přistání logicky zasáhlo čínské indexy, ještě více však zřejmě hongkongský Hang Seng, který je z 60 procent tvořen finančními a realitními tituly. Zpomalení růstu snižuje zisky takových firem kvůli poklesu cen realit a růstu úvěrového rizika.

Zajímavější pro investory by tak mohl být korejský či japonský trh s větším zastoupením průmyslových titulů a expozicí vůči rozvinutým trhům.


Čtěte také:

Nejrychleji rostoucí ekonomika na světě? Mongolsko

Čína nařídila firmám, aby třetinu svého zisku rozdělovaly na dividendách

BRAND24

Čínský průmysl nabírá na rychlosti - roste nejrychleji za rok a půl


Autor je analytikem Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).