Mířím do USA

09. února 2004, 00:00 - JANA HÁJKOVÁ
09. února 2004, 00:00

IMIGRAČNÍ ÚŘEDNÍK VÁS VYFOTÍ DIGITÁLNÍ KAMEROU. SEJME VÁM OTISK PRAVÉHO A LEVÉHO UKAZOVÁKU. TO A MNOHEM VÍCE VÁS ČEKÁ, POKUD SE ROZHODNETE NAVŠTÍVIT USA A JSTE OBČANEM STÁTU S VÍZOVOU POVINNOSTÍ. Pro krátkodobé turistické návštěvy USA je určeno turistické vízum B-2.

Praktický návod jak získat vízum

IMIGRAČNÍ ÚŘEDNÍK VÁS VYFOTÍ DIGITÁLNÍ KAMEROU. SEJME VÁM OTISK PRAVÉHO A LEVÉHO UKAZOVÁKU. TO A MNOHEM VÍCE VÁS ČEKÁ, POKUD SE ROZHODNETE NAVŠTÍVIT USA A JSTE OBČANEM STÁTU S VÍZOVOU POVINNOSTÍ.

Pro krátkodobé turistické návštěvy USA je určeno turistické vízum B-2. Podnikatel či pracovník, který má v USA obchodní jednání, získává podnikatelské vízum B-1. Zmíněná víza jsou vydávána jen k tomuto účelu a rozhodně neumožňují na území USA pracovat.

TURISTICKÉ VÍZUM

Jak už samotný název víza napovídá, je vydáváno jen pro turistické účely a vaše aktivity na území USA tomu také musí odpovídat. Vstupní povolení je vydáváno na šest měsíců. Po uplynutí této lhůty musíte buď požádat o prodloužení, nebo odcestovat ze země. Jaké jsou zákonné důvody pro vydání turistických víz? Samozřejmě turistika a poznávání krás Ameriky. N ejdůležitější je ovšem přesvědčit úředníky jak na ambasádě v Čechách, tak i imigračního úředníka INS, že chcete opravdu cestovat. Nejlepší je něco si o USA přečíst, projít internet a napsat si zajímavosti, které chcete zhlédnout. Pokud se vás například konzul zeptá, co chcete dělat a vy jen suše řeknete, že cestovat, nezní to moc dobře. Mnohem lepší je, když odpovíte: Tentokrát chci navštívit střední část Spojených států, zajímám se o geologii apod. Velké planiny jsou naprosto unikátní. Bydlet budu tam a tam, za tolik a tolik. Předběžně jsem mluvil smanažerem hotelu a informoval jsem se o podmínkách nájmu automobilu. Vím, že měsíční lístek na autobus stojí tolik a tolik. Dalším důvodem pro získání víza může být i pobyt v lékařském zařízení, účast na pohřbu, svatbě, křtin, návštěva rodiny, přátel. Všechny slavnostní příležitosti můžete podpořit pozvánkou. Nezapomeňte si také pocvičit konverzaci s rodilým mluvčím.

NECHCI IMIGROVAT! Konzul musí z vašeho projevu vycítit, že chcete jen cestovat a určitě se chcete vrátit. Jedním z hlavních důvodu zamítnutí žádosti je totiž úředníkova domněnka, že hodláte do USA imigrovat nebo tam pracovat. Takovou domněnku rozhodně nesmíte vyvolat. Mějte proto připraveny všechny dokumenty i jiné důkazy poukazující na váš úzký vztah k České republice. Potřebujete zejména důkazy o stabilní práci a silných rodinných poutech. Pro studenty je skvělým důvodem, že se musí vrátit zpátky na začátek školního roku. Ale pozor! Utratit více než roční plat za návštěvu Ameriky vzbuzuje podezření. Hodnověrný důvod (např. křtiny dítěte nejlepšího kamaráda, který hradí vaše náklady na ubytování) zní rozhodně lépe. Abyste vyvrátili domněnky o úmyslu imigrovat, musíte prokázat dostatek finančních prostředků. Počítejte nejméně 50 USD na den a osobu, pokud nemáte zvací dopis, kde se váš sponzor zavazuje, že vás bude zdarma hostit. Můžete samozřejmě ukázat hotovost, ale počítejte s tím, že se vás konzul zeptá na původ hotovosti. Dalším důkazem mohou být výpisy z banky nebo zvací dopis od příbuzného či kamaráda. Zmiňte se také o tom, že vám během pobytu v USA kamarád či příbuzný zapůjčí auto, budete u něho bydlet a bude vás po celou dobu živit. Připravte se na to, že někdy konzul vyžaduje i místopřísežné prohlášení tohoto sponzora (dokument I-134 Affidavite of Support). Podepsáním I-134 se zmíněný sponzor nezavazuje, že vás bude podporovat, ale bude ručit za uhrazení všech nákladů, které by vznikly vládě Spojených států (lékařské výlohy apod.). Tento závazek trvá celou dobu vašeho pobytu USA, nejdéle ale tři roky. Je samozřejmé, že čím déle hodláte v USA setrvat, tím více finančních prostředků musíte prokázat. JAK ŽÁDAT O turistická víza můžete žádat na jakémkoli velvyslanectví USA. Nejlepší je žádat ve vaší mateřské zemi. Pokud žádáte jinde, může to vzbudit u úředníka určité podezření z obcházení tvrdších praktik u vašeho „domácího“ konzula. Připravte se proto na otázku, proč žádáte tady a ne doma. Jakmile jste na dovolené například v Mexiku nebo Kanadě a chcete zajet do USA, protože se naskytla dobrá příležitost, je důvod určitě opodstatněný. Při podávání žádosti vyplňujete formulář, který dostanete na ambasádě nebo v některých cestovních kancelářích. Mnoho otázek je směřováno na Inadmissibility, imigrační přestupky, a na sondu o vašich záměrech a finančních možnostech. Při vyplňování formuláře mějte neustále na paměti váš důvod pro vydání „turistických“ víz. A co si máte připravit k žádosti? Zvací dopis od sponzora, pokud jej máte - Affidavite of Support I-134. V případě, že máte rodinného nebo jiného sponzora, můžete jej požádat o podepsání zmíněného dokumentu. Mnohdy stačí i prohlášení od přítele v USA nebo rodinného příslušníka. Důležité jsou také důkazy o finanční solventnosti a že se vrátíte do ČR - dopisy z práce, studentský index, vlastnictví domů, pozemku (výpis z katastru) nebo vámi psané prohlášení, že necháváte manželku i dítě doma a nemáte je v úmyslu opustit. Samozřejmostí je váš platný pas - čím delší platnost má, tím lépe. Nezapomeňte ani na fotografii a potvrzení o uhrazení poplatku za podání žádosti. Při žádání o podnikatelská víza je vhodné přinést například pozvání na školení nebo obchodní jednání od firmy, která vás do USA zve nebo vysílá (včetně specifikace obsahu jednání, potvrzení o registraci na konferenci apod.) Velvyslanectví USA zavedlo 22. dubna 2003 nový způsob, kterým se žádá o americká víza. Všechna turistická, obchodní, studentská víza a víza pro posádky lodí mohou být udělena pouze po pohovoru s konzulem. Přesné datum pohovoru i s určením hodiny si zajistíte prostřednictvím Žluté linky VISA CENTRA (tel.: 90038-9042). Před tím, než se osobně dostavíte na pohovor, musíte zaplatit v české měně sumu odpovídající 100 US$ (částka se mění podle stávajícího kurzu) a poplatek 150 Kč za kurýrní službu. JEŠTĚ NENÍ VYHRÁNO**

Nyní sice máte platná víza, ale to ještě neznamená, že máte vyhráno. Vlastní vstup do země řídí totiž imigrační úředníci na letišti. Víza vám dávají pouze právo žádat o vstup. V letadle nebo na lodi vám dají k vyplnění tzv. formulář I-94, který je možné získat pouze v letadle nebo u úředníka INS. Dávejte velký pozor, ať si vyberete ten správný dokument, protože existují dva - I-94W pro občany zemí bez vízového styku a I-94 pro zbytek světa. N a letišti po přistání procházíte dvěma kontrolami. Jednou je pohovor s imigračním úředníkem. Tomu předložíte pas s vaším vízem a on se vás zeptá, co chcete v USA dělat, jak dlouho chcete setrvat, zda máte dostatek peněz atd. Mějte proto připraveny veškeré důkazy a doklady jako na konzulátě v ČR. Když nerozumíte anglicky, přichystejte si zvací dopis od přítele či rodinného příslušníka. Je také dobré uvést, že vám může úředník zavolat pro případné objasnění nejasností. Pokud toto všechno nebudete mít, je pravděpodobné, že vás úředník vezme na výslech. Ten může být formální, ale i velice nepříjemný. Připravte se na to, že se bude prokazovat platnost dokladů, doporučení, zvacího dopisu apod. Jakmile se objeví jakékoli důkazy vzbuzující i malé podezření, že budete imigrovat nebo pracovat, vstup do země vám zamítne, a vy se musíte vrátit. Pokud vše dopadne dobře, dostanete I-94 kartičku do pasu a můžete vstoupit na území USA. Lhůta uvedená na kartičce určuje dobu vašeho pobytu, nikoli platnost víz v pase. Standardně se vydává na šest měsíců, a to i v případě, že víza v pase mají kratší platnost. Proto musí mít pas platnost minimálně na tuto dobu. n

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče