Menu Zavřít

Ministr zemědělství podepsal dohodu o spolupráci se Svazem města obcí ČR

7. 2. 2012
Autor: profit

Vzájemnou spolupráci mezi Ministerstvem zemědělství a Svazem měst a obcí ČR v oblastech týkajících se zemědělství, jeho funkcí při rozvoji venkova, obnově krajiny, lesnictví, životního prostředí a jeho složek tak, aby zohledňovaly potřeby měst a obcí, a aby byly rovněž efektivně využívány evropské i národní dotační nástroje, zakotvuje nová dohoda.

Foto: Profimedia.cz

Dokument dnes podepsali ministr zemědělství Petr Bendl a předseda SMO ČR Dan Jiránek. „Začínal jsem a dlouho poté působil v komunální politice, ať už jako starosta či hejtman, a proto vím, jak přínosná je už jen samotná komunikace mezi různými úrovněmi samosprávy na straně jedné a státu na straně druhé. Dohoda o vzájemné spolupráci povyšuje tuto komunikaci na vyšší úroveň. Nese tak s sebou závazky, ale věřím, že zároveň i prospěch pro obě strany,“ řekl ministr Petr Bendl.

BRAND24

Podle dohody bude Svaz Ministerstvu například nabízet poznatky a znalosti o potřebách, které mají obce a města v oblastech věcně příslušných MZe tak, aby mohly být programově i finančně zohledněny v příslušných strategiích a v programových dokumentech pro čerpání evropských fondů. S tím souvisí další bod dohody, a to, že Ministerstvu bude Svaz nabízet poznatky z praxe týkající se evropských dotací, které řídí MZe.

Ministerstvo bude se Svazem měst a obcí například konzultovat návrhy námi připravovaných právních předpisů, které se týkají právě místních samospráv, hlavně s přihlédnutím na jejich případný dopad na ně. Za důležitou také považuji spolupráci při realizaci Společné zemědělské politiky Evropské unie s ohledem na rozvoj venkova,“ uvedl ministr Bendl. Je přesvědčen, že díky zájmu obou stran bude tato spolupráce a komunikace mezi Ministerstvem zemědělství a Svazem měst a obcí trvalá a kvalitní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).