Menu Zavřít

Ministr Kocourek bude mluvit o posilování konkurenceschopnosti vědy

15. 2. 2011
Autor: profit

Fórum průmyslu a vysokých škol chce zkvalitnit systém spolupráce VŠ a podniků. Pouze 11 procent podniků, které v České republice investují do inovací, spolupracuje s vysokými školami.

Foto: Jakub Stadler

Přitom ve Finsku je takových společností 36 procent, ve Slovinsku 23 procent. Takový je výsledek nedávného šetření Eurostatu. O tom jak zkvalitnit spolupráci mezi vysokými školami a podnikateli bude dnes jednat Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek s rektory technických a přírodovědných vysokých škol a s podnikateli na Fóru průmyslu a vysokých škol. Akce se zúčastní dvě desítky odborníků z celé ČR, včetně zástupců Ministerstva školství.

Analýza konkurenceschopnosti České republiky, kterou jsme před nedávnem dokončili, jasně ukázala, že Česká republika je sice schopná vyrábět špičkové produkty a využívat stávající know-how, ale zároveň nám chybí schopnost vytvářet vlastní inovace. To pak výrazně omezuje rozvoj celé ekonomiky,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a dodává: “Řešením je právě prohloubení systémové spolupráce průmyslu a vysokých škol.

BRAND24

Klíčovými oblastmi pro spolupráci vysokých škol se soukromým sektorem jsou podle Kocourka společný výzkum a vývoj, odborné stáže studentů a obecně podpora technických a přírodovědných studijných oborů, a to nejen na univerzitách ale i na nižších stupních vzdělání.

Podle ministra Kocourka tak dnešní setkání představuje další významný krok směrem k nastartování úzké spolupráce mezi vysokými školami a soukromým sektorem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).