Menu Zavřít

Ministr Bendl opět spouští administraci žádostí na stavbu bioplynových stanic

10. 11. 2011
Autor: profit

Ministr zemědělství Petr Bendl dnes oznámil své rozhodnutí opět spustit zastavenou administraci projektů předložených na podporu bioplynových stanic v rámci 13. kola příjmu žádostí o podporu z Programu rozvoje venkova. Uvedl, že k tomuto kroku dospěl na základě podrobného přezkoumání okolností kolem provozování bioplynových stanic.

Foto: Profimedia.cz

Podle ministra Bendla je nezbytné vytvořit v rámci České republiky stabilní investiční prostředí pro využití obnovitelných zdrojů energie, jejichž důležitou složkou biomasa a bioplyn jsou. „V zemědělství představuje biomasa potenciálně značný přínos pro naplňování energetických potřeb každého státu. Chápu zájem zemědělců o biomasu jako další vítaný zdroj příjmů jejich podniků, který může sehrát pozitivní roli zejména v dobách výkyvů cen zemědělské produkce. Tento příjem by však měl být doplňkové povahy, nikoli hlavním zdrojem peněz pro zemědělský podnik.,“ uvedl dnes Petr Bendl na Českém energetickém a ekologickém fóru na téma Biomasa a biopaliva pro ekonomickou energetiku ČR v Praze.

„Cílem zemědělství by primárně měla být výroba potravin k potravinovému zabezpečení, produkce biomasy jako obnovitelného zdroje energie by měla být sekundární. Nebráním se ale tomu, aby ve vyvážené míře využívala volné či vhodné plochy zemědělské půdy,“ vysvětlil ministr Bendl.

BRAND24

V letech 2007 až 2011 se uskutečnilo pět kol příjmu žádostí. Celkem přišlo 276 žádostí, z toho 146 projektů s dotací 2,7 miliardy korun bylo schváleno. Dokončeno a proplaceno bylo 72 projektů s podporou 1,4 miliardy korun. Do 13. kola, jehož administrace byla v červenci zastavena, přišlo 105 žádostí s požadavky na dotaci zhruba 1,6 miliardy korun.

Podle Petra Bendla by přednost mělo dostat efektivní využívání odpadů ze zemědělské a lesnické výroby. „Využívání těchto odpadů a zbytků by mělo být zásadní podmínkou pro přidělování podpor projektům zabývajícím se obnovitelnými zdroji energie. Rozvoj přitom musí být organizovaný a smysluplný, nikoli živelný, jako v případě slunečních elektráren,“ řekl ministr Bendl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).