Menu Zavřít

Ministerstvo průmyslu se shodlo s podnikateli, chce odklonit export z Evropy

21. 12. 2011
Autor: profit

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) se s domácími exportéry shodl, že by se český zahraniční obchod měl důsledněji zaměřit na trhy mimo země Evropskou unii. Nová exportní strategie České republiky nám vychází vstříc, řekli podnikatelé po úterním setkání s Kubou.

Foto: Profimedia.cz

„Česká republika musí nabízet účinnou podporu ekonomických zájmů svých firem. Dnes je náš export z osmdesáti procent závislý na Evropské unii. Je v zájmu celé země, aby stát firmám pomáhal proniknout na vzdálenější trhy,“ uvedl Kuba. „Ohlasy z podnikatelského sektoru volají po opatřeních, která budou mít konkrétní přínos a budou znamenat efektivní podporu exportu. Právě to je cílem Exportní strategie, která musí odpovídat na potřeby firem. Proto se zástupci Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy a dalších oborových svazů velmi intenzívně jednám,“ dodal.

„Jedna věc je umět vyrobit zboží špičkové kvality, druhá věc je schopnost ho prodat. V tom naše firmy potřebují od státu účinnou pomoc, a to zejména na trzích, kde je role ekonomické diplomacie nezastupitelná,“ sdělil prezident Hospodářské komory Petr Kužel. “Dobře jsme si prostudovali návrhy Exportní strategie, která podle nás míří správným směrem, k některým jejím návrhům bychom společně se Svazem průmyslu a dopravy ještě rádi připojili některá naše další doporučení.“

BRAND24

„Export se bez systematické a účinné institucionální podpory neobejde. Za důležité protikrizové opatření považuji například to, aby vláda přišla s navýšením rámce financování České exportní banky a EGAP, s čímž návrh proexportní strategie počítá,“ doplnil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar s tím, že je potřeba prosazovat účinnou podporu českých exportérů v zahraničí tak, aby stát firmám cestu na potenciální trhy ulehčoval a jejich aktivity podporoval prostřednictvím svých schopných a iniciativních zástupců.

„Je to chytrá cesta,“ míní profesor ekonomie a člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík. Ministr Martin Kuba plánuje předložit exportní strategii vládě do konce ledna. Do té doby chce uspořádat ještě několik obdobných setkání pracovní skupiny na téma podpory exportu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).