Menu Zavřít

Ministerstvo financí chystá reformu

9. 1. 2006
Autor: Euro.cz

DAŇ Z PŘÍJMŮ Ministr financí Bohuslav Sobotka se rozhodl vypracovat věcný návrh zcela nového zákona o dani z příjmu. Devítičlenná skupina expertů by měla text zákona připravit do konce července. To již bude po volbách do Poslanecké sněmovny, takže o osudu textu bude rozhodovat až příští vláda.

DAŇ Z PŘÍJMŮ

Ministr financí Bohuslav Sobotka se rozhodl vypracovat věcný návrh zcela nového zákona o dani z příjmu. Devítičlenná skupina expertů by měla text zákona připravit do konce července. To již bude po volbách do Poslanecké sněmovny, takže o osudu textu bude rozhodovat až příští vláda.

Sobotka si od nového textu zákona slibuje především zjednodušení současného předpisu, který je po desítkách přímých i nepřímých novel značně nepřehledný. Snížit by se také měla administrativní zátěž a náklady, a to jak pro občany a firmy, tak rovněž pro samotné finanční úřady.

Samotný ministr financí tvrdí, že dopad nového zákona na příjmy státu bude neutrální. To samo o sobě ještě nevylučuje další snížení sazeb, musel by se však rozšířit daňový základ.

Podle tiskové zprávy ministerstva financí by měl předpis podpořit ekonomický růst, přispět k přílivu přímých investic do české ekonomiky a snížení nezaměstnanosti i zvýšit konkurenceschopnost Česka na světových trzích.

BRAND24

Věcný návrh zákona by měl vymezit základní pojmy, mezi které patří základní zásady zdanění příjmů a majetku, předmět daně, definici poplatníka, daňový základ, výjimky, odčitatelné položky, daňové zvýhodnění a osvobození či daňové sazby, ale i vliv na státní rozpočet, ustanovení o vztazích s mezinárodním prvkem, ustanovení pro vybírání daně nebo daňové ošetření rezerv a opravných položek.

Ministerstvo financí také umožnilo, aby se veřejnost mohla k vybraným okruhům otázek týkajících se zákona o dani z příjmu vyjádřit. Konkrétně na internetových stránkách ministerstva www.mfcr.cz nebo na stránkách české daňové správy http://cds.mfcr.cz/, a to do 15. března. Ministerstvo chce především odpovědi na otázky týkající se nadbytečné složitosti daňových zákonů v oblasti zdanění příjmů a majetku, zatížení daňových subjektů, kterým musí subjekty čelit v současném systému. Dále ho zajímá, která konkrétní ustanovení platných zákonů v oblasti zdanění příjmů a majetku nesplňují požadavky na jednoduchost a jasnost daňové legislativy, a hlavně návrhy na řešení. Všechny připomínky budou následně zveřejněny na internetových stránkách ministerstva financí a české daňové správy. *

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).