Menu Zavřít

Ministerstvo a hospodářský výbor Sněmovny se dohodli na koordinaci

24. 2. 2011
Autor: profit

Ministr Kocourek a předseda hospodářského výboru Milan Urban dnes podepsali memorandum o vzájemné spolupráci v ekonomické diplomacii.

Foto: Profimedia

Lepší podporu českých firem na zahraničních trzích by mělo přinést memorandum o zásadním prohloubení spolupráce mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a hospodářským výborem Poslanecké sněmovny Parlamentu. Dohodu dnes podepsali ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a předseda hospodářského výboru Milan Urban.

Uzavřeli jsme opravdu průlomovou dohodu, která zaručuje mnohem lepší koordinaci zahraničních podnikatelských misí, dlouhodobě stabilní a předvídatelnou proexportní politiku a silnější podporu českých firem na zahraničních trzích,“ zdůraznil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Podpis memoranda podle ministra Kocourka představuje první krok v budoucí mnohem hlubší spolupráci hospodářského výboru a ministerstva.

Českému podnikateli je jedno, jestli mu s misí na nový trh pomůže ministr nebo poslanec z té nebo oné politické strany. Dnes podepsané memorandum ujišťuje naše exportéry o tom, že od státu můžou očekávat jednotnou podporu,“ dodává předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Milan Urban.

Je to rozumný krok. Klíčovým partnerem je pro nás Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a je dobře, že také poslanci, a zvláště hospodářský výbor Poslanecké sněmovny, pochopili nezbytnost lepší spolupráce při podpoře exportu. Potřebujeme nový tah na bránu,“ uvedl Jaroslav Hanák, 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Hospodářský výbor a Ministerstvo průmyslu a obchodu tak například začnou společně plánovat své podnikatelské mise do zahraničí. Českým firmám by to podle Kocourka i Urbana mělo ulehčit vstup na nové trhy zvlášť tam, kde zvyklosti vyžadují silnou oficiální podporu i od nejvyšších představitelů České republiky. Právě tu totiž dohoda zaručuje.

BRAND24

Hospodářský výbor se tak hlouběji zapojí do praktické podpory exportu, kterou sám pomáhá vytvářet svými rozhodnutími například v oblasti financování a garancí za zakázky pro české firmy.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a hospodářský výbor budou také společně projednávat všechny uvažované změny proexportní politiky České republiky a budou se vzájemně informovat o návrzích a dokumentech, které ovlivňují ekonomické zájmy České republiky v zahraničí a podporu exportu českého zboží a služeb.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).