Menu Zavřít

Ministerské šturmování

3. 5. 2004
Autor: Euro.cz

OLOMOUCKÝ HEJTMAN JAN BŘEZINA JE JIŽ OPTIMISTIČTĚJŠÍ NEŽ PŘED MĚSÍCEM Den po přehlasování prezidentského veta a schválení zákona o DPH se sešel rozpočtový výbor poslanecké sněmovny. Společně s výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj a s premiérem Špidlou jednali o připravenosti ČR čerpat ze strukturálních fondů EU.

OLOMOUCKÝ HEJTMAN JAN BŘEZINA JE JIŽ OPTIMISTIČTĚJŠÍ NEŽ PŘED MĚSÍCEM Den po přehlasování prezidentského veta a schválení zákona o DPH se sešel rozpočtový výbor poslanecké sněmovny. Společně s výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj a s premiérem Špidlou jednali o připravenosti ČR čerpat ze strukturálních fondů EU.

Za Asociaci krajů ČR se jednání zúčastnil hejtman Olomouckého kraje Jan Březina. Právě on měsíc předtím vystoupil s výzvou, aby jednotlivá ministerstva zintenzivnila práci na všech materiálech, které jsou potřebné k čerpání prostředků z evropských fondů, a nabídl také pomocnou ruku odborníků z krajů.

BRAND24

Před měsícem jste neskrýval skepsi ohledně připravenosti na čerpání evropských peněz a přirovnával jste ji k základům, na nichž většinou ještě nejsou postavena jednotlivá patra. Kolik pater této pomyslné stavby za měsíc přibylo? Řekl bych, že hrubá stavba je již téměř pod střechou. Musí se například dobudovat monitorovací a kontrolní systémy. Ale to nebrání tomu, aby projekty a žádosti o peníze z jednotlivých operačních programů mohli zájemci začít podávat. Důležité je, že se začínají objevovat manuály pro žadatele - ať již místní správu nebo podnikatele - v jednotlivých programech, přihlášky a podobně. Je pro zintenzivnění prací nějak významné, že o jejich stavu jednal rozpočtový výbor sněmovny? Toto jednání bylo hodně reprezentativní i osobní účastí premiéra a některých ministrů. Na jednání byl předložen jakýsi sumář, jak jsou jednotlivé rezorty připraveny. Podle mne je to nejúplnější resumé o připravenosti ČR čerpat prostředky ze strukturálních fondů, jaké dosud bylo zpracováno a předloženo. Přispěla k zintenzivnění práce ministerstev i vaše výzva? Zaznamenali jste na ni nějaký ohlas? Ohlas na ministerstvech - že by nás někdo přímo kontaktoval a chtěl o problémech hovořit, znát náš názor, případně chtěl využít odborníky z krajů - v podstatě nebyl. Ale myslím, že jak tato výzva, tak i tlak na řešení této problematiky svým dílem přispěly k tomu, že některé rezorty zintenzivnily svoji činnost a udělaly kus práce. Říkám svým dílem, protože tento tlak byl celospolečenský - podílely se na něm profesní organizace, stejně jako tisk se svými možná až příliš pesimistickými vizemi. Když se peníze přidělené České republice na tento rok letos nevyberou, není možné, že o ně nakonec přijdeme?**

Čerpání ze strukturálních fondů má trochu jiná pravidla, než má čerpání peněz ze státního rozpočtu. Peníze jsou určeny na rozpočtové období, pro nás tedy na léta 2004-2006. K tomu, když je projekt schválen, peníze lze na něj čerpat až po jeho uskutečnění a kontrole. Takže to, co nevybereme letos, budeme moci požadovat příští rok. Ale je lepší čerpat co nejvíce již letos. Ukážeme tím isvoji připravenost na EU.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).