Menu Zavřít

Minirevoluce. Každý týden se v Česku objeví nový pivovar

20. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Počet minipivovarů loni v Česku vzrostl zhruba o 50 na přibližně 400, většinou ve výstavu do 1000 hektolitrů. Přibližně každý týden se tak objeví nový pivovar, uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Podle svazu tak jde přibližně o dvě procenta výstavu na českém trhu. Svaz by si přál, aby se do budoucna zjednodušily administrativní podmínky pro toto podnikání, zejména aby byla možnost platit spotřební daň paušálně po měsíci.

Trendem u minipivovarů je podle Šuráně výroba svrchně kvašených piv typu Ale, zejména Indian Pale Ale a American Pale Ale, kolem 50 až 60 pivovarů pak podle něj nechávají vyzrávat piva v sudech po jiném alkoholu, například po koňaku. Objevují se také kyselá piva, tzv. sour beer. Stejně jako v minulosti pak některé minipivovary přesáhly výrobu 10.000 hektolitrů piva, od které již nejsou označovány jako minipivovary. Příkladem je pivovar Koníček ve Vojkovicích. „Rosteme jako každý rok. Z čísel, které jsou kolem nás v Evropě odhadujeme, že budeme růst ještě deset let. Celoevropský a celosvětový trend je zřejmý - „craft“ pivovarů bude přibývat, přibývat a přibývat,“ řekl svazový prezident.

Dosáhnout zjednodušení administrativy se snaží svaz dlouhodobě, už před několika lety uváděl, že administrativní povinnosti podle analýzy svazu zaberou pracovníku minipivovaru 42 dní ročně.

Minipivovary v Česku
Rok Počet minipivovarů Zaplacená spotřební daň (v milionech korun)
2013 192 26,4
2014 236 33,5
2015 291 42
2016 345 52
2017 395 57,6

Zdroj: Českomoravský svaz minipivovarů

„Je tady ze strany ANO a pana (premiéra v demisi Andreje) Babiše verbálně velký zájem zjednodušit administrativu, státní správu a podobně,“ řekl Šuráň, podle kterého se svaz chystá jednat o zjednodušení s celní správou, která by mohla paušální výši spotřební daně určit, pokud by došlo k legislativní změně. Za loňský rok zaplatily minipivovary na spotřební dani 57,6 milionu korun.

Předloni spotřeba piva v Česku stagnovala na 143 litrech na hlavu a jeho export do zahraničí meziročně vzrostl o 4,5 procenta. Tehdejší výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla o 1,9 procenta na 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Z hlediska exportu se nejvíce piva vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. Ze zemí mimo Evropskou unii do Ruska, Koreje a Spojených států. Finální výsledky za loňský rok pivovarský svaz ještě nezveřejnil.

Neduživé zrno. Měnící se klima ničí český slad

Sladovna, ilustrační foto

BRAND24

Čtěte také:

Soudružka žena aneb Emancipace žen za socialismu

Konec experimentu. Český Heineken se vrací k půllitrovým plechovkám

Prazdroj oživuje vlakové vlečky. Příští rok popovickou, uvažuje i o plzeňské

ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).