Minipivovary zažívají v tuzemsku boom

04. května 2009, 00:00 - bay, ČTK
04. května 2009, 00:00

V tuzemsku roste nebývale zájem o restaurační minipivovary. Do roku 2014 by se měl jejich počet zhruba zdvojnásobit na nejméně 150 těchto zařízení.

Autor: Jakub Stadler

Rostoucí oblibu malých pivovarů zapříčiňují rozsáhlé fúze velkých pivovarnických korporací, jež stírají rozdílnosti jednotlivých značek. Zákazníci stále více postrádají osobitou chuť pěnivého moku, kterou mohou nabídnout menší producenti. Rozvoji minipivovarů pomáhá skutečnost, že i banky je zatím považují za perspektivní a jsou ochotny je financovat.

Restaurační pivovary nejsou vzhledem k jejich celkovému výstavu pod jedním procentem výroby piva v Česku vážnou konkurencí pro velké hráče na domácím pivovarnickém trhu. Své příznivce si však mohou nalézt. Hostinští pracují lépe se spotřebiteli, sedí mezi nimi a pozorují, jak jim nápoje chutnají. Velké pivovary se údajně přes své obchodní zástupce až ke koncovým pivařům nedostanou. Do staveb se nepouštějí pouze soukromníci, ale také radnice.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče