Menu Zavřít

Mimořádná linka Ústí–Cukuba

26. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Věda a výzkum

BRAND24

Přenášet operace on-line a v kvalitním rozlišení přes půl planety už umějí i čeští vědci. Experti ze sdružení CESNET v polovině listopadu asistovali u robotické operace karcinomu prostaty v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a vše, co ústečtí lékaři viděli na monitorech v sále, dokázali zobrazit v japonské Cukubě.
Obraz do japonské obdoby Sillicon Valley dorazil v kvalitě 3D Full HD, tedy v rozlišení, s nímž pracuje i chirurgický robot da Vinci používaný v ústecké nemocnici. Neběžel přitom po obyčejném webu, ale superrychlé síti CESNET2. Díky tomu dosáhl datový tok až 2,5 Gb/s a signál měl na druhém konci planety zpoždění pouhých 150 milisekund.
CESNET, který je financován z prostředků vládní Rady pro výzkum a vývoj, si už videopřenosy z operací v minulosti vyzkoušel v rámci Česka. Na jeho informační dálnici je napojeno celkem dvacet českých klinik, ale také všechny ústavy Akademie věd a většina univerzit.
Telemedicína, která se začala rozvíjet před dvaceti lety, v současné době slouží jen ke vzdělávání lékařů a konferenčním konzultacím některých výkonů. Technologicky je ale možné, aby specialista náročnou operaci mohl řídit také na dálku a do operace aktivně vstupovat. „Je řada na lékařích, aby zkusili využít všech možností, které videokonference skýtají,“ říká specialistka na komunikační sítě Rita Pužmanová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).