Menu Zavřít

Miloš Zeman: Jediným argumentem proti euru je Řecko

14. 6. 2015
Autor: čtk

Rychlé přijetí eura má mezi českými politiky dnes jediného opravdu zaujatého zastánce. Prezident Miloš Zeman svolal schůzku, která by měla vstup do eurozóny akcelerovat. Ještě před jejím konáním odpověděl týdeníku Euro na několik otázek.

Proč bychom se měli snažit o co nejrychlejší přijetí eura?

Z podobných důvodů jako například Slovensko, kde je 70 procent občanů s eurem spokojeno, a dále proto, že přijetí eura zvyšuje kredibilitu České republiky a pomáhá přílivu nových zahraničních investic, jak mi ostatně potvrdili zahraniční podnikatelé.

Jaké jsou podle vás přínosy společné měny pro Česko a jaké náklady?

O přínosech jsem mmluvil v odpovědi na předchozí otázku. Pokud jde o náklady, pak by existovaly tehdy, pokud by eurozóna i nadále financovala krachující Řecko. A to je podle mého názoru nejsilnější argument proti zavedení eura v současné době.

Jak hodnotíte současný institucionální rámec společné evropské měny a jeho vývoj v posledních letech?

Domnívám se, že Evropská unie stojí na jedné ekonomické noze, kteoru je právě společná měna, ale že potřebuje i společnou fiskální a daňovou politiku. Bez dobudování tohoto institucionálního rámce se na jedné noze nedá dlouhodobě stát.

Do jaké míry je podle vás Česko na euro připraveno? Především z hlediska dlouhodobé stability veřejných financí, stavu reálné ekonomiky a její konkurenceschopnosti.

Splňujeme všechna tři maastrichtská kritéria a teoreticky můžeme vstoupit do eurozóny po dvou letech, tedy po ukončení přechodného období ERM II.

Co by měla udělat vláda a ČNB?

Především lépe vysvětlovat, jak pozitiva, tak negativa společné evropské měny, protože zatím je informovanost o euru minimální a negativní postoj většiny české veřejnosti je podle mého názoru způsoben strachem z neznámého.


Čtěte také:

BRAND24

Zeman: Česku kvůli ČNB hrozí, že nepřijme euro ve výhodném kurzu

Zeman hodlá přesvědčit občany, že euro je dobré. Zapojit chce i Babiše

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).