Menu Zavřít

Miliardový zisk díky smíru. Sokolovská uhelná loni vydělala nejvíc za pět let

5. 6. 2017
Autor: Sokolovská uhelná

Společnost Sokolovská uhelná vlastněná Františkem Štěpánkem a Jaroslavem Rokosem vytvořila v loňském roce zisk 1,1 miliardy korun po zdanění. Oproti předloňskému výsledku 383 milionů korun se jedná o zhruba trojnásobek. Tržby přitom meziročně klesly o dvě procenta na 6,54 miliardy korun.

Hlavním tahounem zisku nebyly ani tak výdělky z prodeje hnědého uhlí a elektrické energie, ale hlavně dopad dohody o vyřešení obchodních a soudních sporů se společností ČEZ. Díky smíru uzavřenému v říjnu loňského roku mohla Sokolovská uhelná rozpustit rezervy v objemu skoro 850 milionů korun.

K lepším výsledkům přispěl podle právě zveřejněné výroční zprávy i nárůst těžby uhlí o 17 procent na 7,63 milionu tun; externí prodej se zvýšil o jeden milion na 3,82 milionu tun. Dodatečně vytěžené uhlí směřovalo hlavně do kotlů elektráren Skupiny ČEZ. Sokolovská uhelná objem výroby elektřiny ve vlastních elektrárnách oproti předloňskému roku téměř nezměnila, díky chladnějšímu počasí však zaznamenala meziroční nárůst dodávek tepla o 14 procent.

Těžař uhlí ze západu Čech pokračuje ve snižování počtu zaměstnanců. Loni jich měl v průměru 3130, ještě v roce 2012 jejich počet mírně převyšoval čtyři tisíce. Na druhou stranu podnik investuje a expanduje do nových oblastí podnikání. Letos v lednu koupil od Skupiny ČEZ elektrárnu v Tisové u Sokolova a investuje do průmyslové zóny na rekultivovaných plochách.

BRAND24

Společnost nyní dokončuje stavbu centra zpracování odpadů ve Vřesové. „Karlovarský kraj tak získá plně funkční systém kompletního zpracování komunálního odpadu odpovídající legislativě budoucích let,“ uvedl v předmluvě výroční zprávy předseda představenstva Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl.

Čtěte také:

Sokolovská uhelná chce víc uhlí. Ve hře je i prodloužení těžby za rok 2030

ČEZ zařadil zpátečku. Couvá z problémových trhů i z uhlí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).