Menu Zavřít

Miliardové dluhy

31. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Průmyslové stavitelství Brno

Společnost Průmyslové stavitelství Brno (PRSB) je v úpadku. Na návrh několika věřitelů o tom rozhodla soudkyně brněnského krajského soudu Eva Krčmářová. Donedávna jedna z největších stavebních společností v Brně dluží nejméně přes miliardu korun, kvůli úpadku je nyní blíž prohlášení konkurzu. Společnost čelí také několika trestním oznámením a hrozí jí exekuce. „Na jednáních bylo zjištěno, že dlužník má více věřitelů, jejichž pohledávky jsou splatné déle než tři měsíce, které není schopen platit. O platební neschopnosti svědčí i fakt, že dlužník zastavil platby podstatné části svých závazků,“ uvedla soudkyně. Připomněla, že vyhlášení úpadku navrhovalo i Krajské státní zastupitelství v Brně, které insolvenční řízení dozorovalo. Insolvenčním správcem firmy jmenovala Krčmářová advokáta Jiřího Šebestu.
Celkem podala své přihlášky v insolvenčním řízení téměř stovka věřitelů. Některé závazky jsou splatné i déle než dva roky. Suma přes miliardu korun ještě nemusí být konečná. Na soud se nemuseli obrátit všichni věřitelé a někteří nemuseli přihlásit všechny pohledávky. Věřitelé, kteří dosud své pohledávky nepřihlásili, na to mají čas ještě dva měsíce. Zhruba za tři týdny by se měla konat první schůze věřitelů, na ní uvede Šebesta první poznatky přímo z firmy.
Mezi věřiteli, kteří se již domáhají svých práv, figuruje několik bank. O pohledávky přesahující sto milionů korun se přihlásily Volksbank, ČSOB či PPF banka. Na seznamu jsou také LBBW Bank nebo Komerční banka. Na žádost soudkyně Evy Krčmářové sleduje řízení státní zástupce. Důvodem je anonym, který si stěžoval na průtahy v řízení. Krčmářová byla v minulosti nařčena z manipulování některých konkurzů. V případě insolvenčního řízení Průmyslového stavitelství Brno nikdo námitku kvůli možné podjatosti soudkyně nevznesl.
Průmyslové stavitelství Brno s ročním obratem až kolem dvou miliard korun mělo podle posledních dostupných údajů kolem 340 zaměstnanců, nyní se jejich počet snížil na maximálně desítky. Firma byla například generálním dodavatelem nejvyššího bytového domu v Brně, který byl nedávno slavnostně otevřen. Podílela se i na stavbě brněnských hokejových hal pro mládež, kterou zaštiťoval hokejista Patrik Eliáš. Zástupce firmy již dříve konstatoval, že za problémy společnosti stojí mimo jiné komplikace s podnikáním v Kazachstánu.

BRAND24

Tabulka:
Věřitelské banky
Finanční ústavy, které již přihlásily své pohledávky vůči PRSB
ČSOB
Komerční banka
LBBW Bank
PPF banka
Volksbank
Pramen: zdroje týdeníku EURO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).