Menu Zavřít

Miliardová infuze z Haagu

30. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Nizozemská vláda podpořila další velkou finanční instituci

Netrvalo ani dva týdny a je jasné, kdo další od nizozemské vlády dostane obří finanční injekci kvůli odpisům špatných aktiv. Poté, co získala deset miliard eur na posílení kapitálu největší nizozemská banka ING, přišla na řadu pojišťovna Aegon, která sídlí v Haagu a je jedním z největších pojišťovacích domů na světě. Společnost dostane tři miliardy eur jako náplast na výrazný propad v hospodaření. Vedení pojišťovny totiž oznámilo, že za třetí čtvrtletí očekává ztrátu 350 milionů eur. Velkou část přitom spolkly obchodní vztahy s dnes již zkrachovalými bankami Lehman Brothers a Washington Mutual. Jenom díky obchodům s těmito domy se náklady pojišťovně vyhouply o čtyři sta milionů eur. Dalších čtyři sta milionů pak umazaly odpisy špatných aktiv včetně derivátů a hedgeových fondů.

Pouhá prevence

Vedení pojišťovny stejně jako v případě ING prohlásilo, že finanční pomoc je jen jakousi rezervou do budoucna. Rozhodně prý nejde o záchranu, kterou by společnost okamžitě potřebovala, aby nepadla na kolena. „Spolu s dalšími opatřeními, která jsme přijali, abychom posílili svůj kapitál a snížili možná rizika, nám dotace umožní začít další rok s významně silnější kapitálovou pozicí a zaměřit se na plnění naší dlouhodobé strategie,“ vzkázal Alex Wynaendts, šéf Aegonu. Kromě toho přišlo ujištění, že banka je „zdravá a dobře vedená“, také od nizozemského ministra financí Woutera Bose. Tedy stejně jako v případě ING, jenom s tím rozdílem, že ministr přispěchal s výrokem během týdne, nikoli o víkendu. Optimismem nešetřili ani někteří obvykle kritičtí analytici. „Pojišťovna Aegon v současnosti posílila kapitál natolik, že už není nutné se obávat propadu ceny jejich akcií,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Ton Gietman, analytik společnosti Petercam. Akcie pojišťovny Aegon se totiž minulý týden propadly na své dno. V pondělí klesly o jedenáct procent, a během úterního obchodování na burze v Amsterodamu pak o dalších čtrnáct. To už se cena propadla na 2,91 eura za kus. Loni touto dobou se přitom akcie mohly chlubit hodnotou téměř patnácti eur.
Velkou roli sehrála především ratingová agentura Standard & Poor´s. Ta totiž oznámila, že pozice pojišťovny na trhu je oslabená a výhled spíše negativní. Agentura sice dala pojišťovně jeden z nejvyšších ratingů, ale ve svém hodnocení napsala, že v průběhu posledních měsíců její pozice na hlavních trzích slábne. Jaký bude další vývoj situace v pojišťovně, lze těžko odhadnout. Ve středu sice cena akcií mírně vzrostla, když se přehoupla přes tři eura, jenže k vyrovnání ztrát je to hodně daleko. Jisté je to, že v případě ING, ale i jiných bank, neměla finanční injekce na cenu akcií vliv. Po mírném posílení totiž opět začaly padat.

BRAND24

Výhodný odkup?

Analytici rovněž upozorňují, že podmínky pro Aegon jsou v porovnání s ING hodně podobné. Nizozemská vláda pošle do vedení pojišťovny dva své zástupce, kteří se stanou členy dozorčí rady. Bez jejich souhlasu nebude moci pojišťovna dělat jakékoli změny v akcionářské struktuře, v systému odměňování nebo ve složení majetku. Stát získá 750 milionů cenných papírů v hodnotě čtyři eura za kus s tím, že je pojišťovna kdykoli může odkoupit zpět. Bude-li je chtít do 10. října 2009, zaplatí Aegon při zpětném odkupu za kus mezi čtyřmi a 4,52 eura. Maximálně však za tuto cenu může odkoupit 250 milionů cenných papírů. Pokud bude nakupovat později, cena se vyhoupne na šest eur. Emise nerozředí podíly nynějších akcionářů, slibuje pojišťovna. Šéfové se ale musejí vzdát odměn a bonusů za letošní rok. Pojišťovna se rovněž rozhodla nerozdělovat pro letošní rok dividendy. Nizozemská vláda vyčlenila na podporu finančních obrů ve své zemi celkem dvacet miliard eur. Třináct miliard už rozdělila a zatím není jasné, která další společnost získá podporu.

BOX
Česká pobočka Aegon má od roku 2005 zastoupení v České republice. Rovněž vedení českého Aegonu vydalo prohlášení, že pojišťovna by „zvládla přečkat současné turbulence na finančních trzích i bez zapojení se do programu nizozemské vlády“. „Kapitálová injekce nám však poskytne dodatečný prostor, abychom nemuseli v důsledku finanční krize omezovat rozvoj naší společnosti,“ reagoval finanční ředitel Aegon Česká republika Roman Zeman.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).