Menu Zavřít

Miliardová arbitráž končí

9. 11. 2007
Autor: Euro.cz

ArcelorMittal

BRAND24

Spor, ve kterém požadoval koncern ArcerlorMittal po České republice zhruba dvacet miliard korun jako odškodnění za vyloučení z privatizace firmy Vítkovice Steel (VS), zřejmě skončil. Ocelářský koncern společně se zástupci Česka totiž u londýnské arbitráže požádal o přerušení zmíněného řízení. „Strany požádaly o toto přerušení s ohledem na probíhající smírčí jednání,“ oznámila centrála firmy ArcelorMittal. Jak bude spor vyřešen, zatím není známo.
Arbitráž byla přerušena jen několik týdnů poté, co Česko navštívil spolumajitel koncernu ArcelorMittal, pátý nejbohatší člověk planety Lakshmi Mittal. Ten na své návštěvě Česka o urovnání pří vyjednával krom jiného i s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.
Stát vyloučil ArcelorMittal (dříve Mittal Steel) ze soutěže o Vítkovice Steel kvůli tomu, že jeho společnost ArcelorMittal Ostrava vedla se státní firmou Osinek, která vlastnila VS, soudní při o ceny tekutého surového železa. Tím porušila jednu ze soutěžních podmínek. Vítkovice Steel poté získal ruský Evraz Group.
ArcelorMittal vede se státem ještě jednu arbitráž, v té požaduje vydání zhruba čtrnácti procent akcií společnosti ArcelorMittal Ostrava (dříve Nová huť), v opačném případě požaduje finanční odškodnění. „I zde dojde ke smíru v nejbližší době,“ uvedl bez bližších podrobností zdroj blízký jednání.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).