Menu Zavřít

Miliardářů přibývá

20. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Skokanem roku mezi rakouskými boháči je zakladatel společnosti Red Bull Dietrich Mateschitz

S majetkem boháčů zamávala finanční a hypoteční krize. Ještě letos v únoru ocenil americký časopis Forbes jmění Warrena Buffeta na 62 miliard dolarů a pasoval jej na pozici nejzámožnějšího člověka světa. Od té doby přišel tento investor zhruba o 12,5 miliardy dolarů. Bohatnutí našich jižních sousedů z Rakouska se však nezastavilo. Zatímco loni měla podalpská republika třiadvacet eurových miliardářů, letos je to již pětadvacet. Zároveň se celková hodnota majetku desítky nejzámožnějších obyvatel Rakouska zvýšila z 56 na 63,5 miliardy eur. Skokanem roku byl zakladatel společnosti Red Bull Dietrich Mateschitz, který meziročně zbohatnul téměř na dvojnásobek. Vyplývá to z průzkumu publikovaného rakouským měsíčníkem Trend. Ten přitom nebere v úvahu výhradně jednotlivce. V Rakousku mnozí bohatí lidé umísťují svůj majetek do soukromých nadací a velké podniky často bývají ve vlastnictví celých rodin.

Nerovnoměrné rozdělení Přestože meziroční přírůstek hodnoty majetku deseti nejbohatších Rakušanů činí 7,5 miliardy eur, tedy 13,4 procenta, rozhodně nebohatnou všichni stejně. Největšího přírůstku dosáhla neochvějná jednička – rodiny Piëch a Porsche, které si přilepšily o 5,4 miliardy eur. Na zbylých devět členů seznamu zbývá přírůstek pouze 2,1 miliardy eur. Někteří dokonce o část hodnoty majetku přišli. Příkladem je hned dvojka žebříčku – dědicové průmyslníka Flicka meziročně ztratili více než miliardu eur. Podobný propad zaznamenal i realitní magnát Karl Wlaschek. Přestože měsíčník Trend tyto ztráty nevysvětluje, lze se domnívat, že souvisejí právě s poklesem hodnoty akcií a nemovitostí, v nichž mají své peníze rakouští miliardáři uloženy.
Naopak nejvýznamnější přírůstky v žebříčku zaznamenali aktivní podnikatelé. Dietrich Mateschitz, zakladatel společnosti Red Bull, a výrobce výherních automatů Johann Graf dokázali meziročně zbohatnout o 75 procent. Téměř o padesát procent si rovněž polepšil i Kanaďan rakouského původu Frank Stronach. Navíc někteří rakouští boháči se krize nebojí a aktivně investují. To je příklad investičního bankéře Ronnyho Pecika, který s miliardou eur obsadil třiadvacátou pozici. Pecik, syn chorvatského přistěhovalce a vyučený elektrikář, se počátkem srpna stal s 32 procenty největším akcionářem rostoucí rakouské společnosti C-Quadrat, která dnes spravuje aktiva v hodnotě 5,8 miliardy eur. Mimochodem, C-Quadrat je další rakouskou „success story“ (EURO 15/2008)

Šlechta v závěsu Zajímavý pohled neskýtá jen první desítka, ale i další místa na seznamu. Na dvanácté a třinácté pozici se s rovnými dvěma miliardami umístily rodiny Meinl a Swarovski. Zatímco Meinlové dokázali udržet hodnotu svého majetku, rodinný klan Swarovski, který dnes čítá přibližně 150 členů, z toho 56 akcionářů, meziročně ztratil 200 milionů eur. To je důsledkem komplikací, s nimiž se nyní společnost Swarovski musí vyrovnávat. Klesající kurz dolaru a levná konkurence způsobily, že firma přes loňské tržby přesahující 2,56 miliardy eur musela letos ohlásit propouštění.
Na sedmnácté pozici se 1,7 miliardy eur umístil Hans Peter Haselsteiner, zakladatel a prostřednictvím své nadace přibližně čtvrtinový akcionář stavebního koncernu Strabag, který zaměstnává přibližně šedesát tisíc pracovníků a loni utržil téměř deset miliard eur. Z dalších zmiňme například osmaosmdesátiletou Melindu Esterházy, jejíž majetek ve výši 1,2 miliardy eur stačil na jednadvacáté místo. Někdejší primabalerína se vdala za kdysi nejbohatšího maďarského šlechtice Paula V. Esterházyho. Jeho majetky však byly po převzetí moci komunisty v Maďarsku vyvlastněny, rodině Esterházy tak zbyly především rakouské statky, které zahrnují především 44 tisíc hektarů půdy, nemovitosti a vinice. Pro Čechy známé jméno je šlechtic Karel Schwarzenberg s rodinou, jehož majetek však Trend letos ani loni neodhadl přesně, ale zařadil do kategorie 100 až 300 milionů eur.

Jméno*2008*2007 (pořadí)
1. Piëch & Porsche (rodina)*30,5*25,1 (1.)
2. F. K. Flick (dědicové)*6,1*7,2 (2.)
3. Dieter Mateschitz*4,2*2,4 (10.)
4. Maria-Elisabeth & Georg Schaeffler*4,1*4,1 (3.)
5. Princ Alois von Liechtenstein & rodina*4,0*4,0 (4.)
6. Johann Graf*3,5*2,0 (12.)
7. Heidi Hortenová*3,4*3,5 (6.)
8. Karl Wlaschek & rodina*3,0*3,8 (5.)
9. Spar (několik rodin vlastníků)*2,5*2,4 (7.)
10. Frank Stronach*2,2*1,5 (15.)
Pramen: Trend 2007, 2008

1. 30,5 mld. eur - Piëch & Porsche (rodina) Rodiny Porsche a Piëch jsou potomky známého konstruktéra Ferdinanda Porscheho. Ten měl dvě děti – syna Ferryho a dceru Luisu, která se provdala za vídeňského právníka Antona Piëcha. Takto vznikly dva rodinné klany s dnes zhruba padesáti členy. Jejich společný majetek se odhaduje na 30,5 miliardy eur a zahrnuje sto procent největšího evropského prodejce aut (Porsche Holding s obratem 11,8 miliardy eur), polovinu nejziskovějšího světového výrobce sportovních vozů Porsche a 30,6 procenta největšího evropského výrobce aut Volkswagen. Rozplynutí společného majetku brání komplikovaná padesátistránková smlouva, která povoluje prodej podílů jen uvnitř rodiny. Vedoucími postavami jsou Wolfgang Porsche a Ferdinand Piëch.

2. 6,1 mld. eur – dědici průmyslníka Flicka Skupinu potomků německého miliardáře Friedricha Karla Flicka tvoří především jeho čtyři děti: Alexandra (39), Elisabeth (34) a devítiletá dvojčata Viktoria Katharina a Friedrich Karl. Flick byl jedním ze tří synů Friedricha Flicka, který financoval vznik německé NSDAP a majetek vydělal jako výrobce zbraní pro německou armádu. Jeho továrny byly známé používáním otrocké práce vězňů. Friedrich Flick byl po válce souzen norimberským tribunálem a ve vězení strávil tři roky, přesto se mu podařilo obnovit průmyslové impérium, jehož většinu jeho potomci prodali v roce 1986 Deutsche Bank za 2,5 miliardy dolarů. Friedrich K. Flick se následně vystěhoval do Rakouska a přijal rakouské občanství. Zároveň se oženil s o třicet let mladší Ingrid Raggerovou, se kterou má zmíněná dvojčata.

3. 4,2 mld. eur – Dieter Mateschitz K nejdůležitějším Mateschitzovým zásadám patří: “Nikdy nebuď závislý na bankách nebo na burzách.” Nelze se tedy divit, že právě on byl obzvláště úspěšný v roce, kdy se akciové kurzy vydaly směrem dolů. Od roku 1987, kdy na trh uvedl energetický nápoj Red Bull, poptávka po jeho zboží roste. Nyní firma prodává 3,5 miliardy plechovek ročně ve 146 zemích a globální tržní podíl se odhaduje na sedmdesát procent. Mateschitz se chystá na další trhy a připravuje výrobu formou joint-venture v Číně. Hodnota značky Red Bull se odhaduje na 10,94 miliardy eur. Mateschitzovi patří 49 procent koncernu Red Bull a zbytek drží thajská rodina Júvitja, která do řízení společnosti nezasahuje.

4. 4,1 mld. eur - Maria-Elisabeth & Georg Schaeffler Maria-Elisabeth Schaefflerová vede od smrti manžela v roce 1996 spolu se synem Georgem společnost Schaeffler Gruppe - jeden z největších světových koncernů vyrábějících valivá ložiska. Firma, která má 66 tisíc zaměstnanců a vyrábí na 180 místech planety, loni utržila 8,9 miliardy eur. Vášnivá lovkyně Schaefferová, která se mimochodem narodila v Praze a jejíž pradědeček se podílel na založení automobilky Škoda, je také členkou dozorčí rady společnosti Österreichische Industrieholding. Ta spravuje podíly rakouského státu, například 31,5 procenta společnosti ÖMV a 42,75 procenta Austrian Airlines.

5. čtyři mld. eur – princ Alois Liechtenstein & rodina Knížecí rodina vlastní rozsáhlou uměleckou sbírku (asi 1500 obrazů), 13 zámků a 200 dalších nemovitostí i průmyslových účastí. Sem patří například několik paláců a domů ve Vídni, dvě rakouské elektrárny, pole a vinice v Dolních Rakousech a rozsáhlé lesy ve Štýrsku. Hlavním aktivem je však finanční skupina LGT Group zabývající se správou aktiv pro movité klienty. Její pověst ovšem v loňském roce utrpěla, když německá tajná služba odkoupila od jednoho ze zaměstnanců kompaktní disk s údaji o stovkách potenciálních německých a rakouských daňových delikventů. Banka loni spravovala majetek v hodnotě 62 miliard eur.

6. 3,5 mld. eur – Johann Graf Johann Graf je zakladatelem a většinovým majitelem společnosti Novomatic, největšího evropského výrobce výherních automatů a vlastníka řady kasin zaměstnávající celosvětově téměř 10,5 tisíce lidí. Firma loni dosáhla zisku 350 milionů eur a její obrat se meziročně zvýšil z 1,3 na 2,1 miliardy eur. Novomatic ročně vyrobí přes 75 tisíc hracích automatů a provozuje 750 heren a elektronických kasin v 60 zemích. Nejziskovější herny Novomatiku se nachází ve Švýcarsku, Německu a Česku. Graf, vyučený řezník, je otcem tří synů. 7. 3,4 mld. eur – Heidi Hortenová Vdova po Helmutu Hortenovi, vlastníkovi německých obchodních domů. Horten řadu z nich získal v letech 1936 až 1939, kdy jejich židovští majitelé museli z Německa emigrovat. Přestože jeho kmotr zahynul v koncentračním táboře, podařilo se mu získat významnou část válečných dávek. Po válce jej v roce 1947 internovali Britové a drželi jej do příštího roku, kdy si hladovkou vynutil propuštění. Horten poté pokračoval v expanzi koupí dalších německých a amerických obchodních domů. V roce 1964 poznal o 32 let mladší Heidi Jelinekovou. Od Hortenovy smrti v roce 1987 spravuje jeho majetek švýcarská UBS a veškerý výnos získává Hortenová, vlastnící mimo jiné rezidence na Bahamách, ve švýcarském Tessinu a Sv. Mořici, na azurovém pobřeží v Antibes, Vídni a u jezera Wörthersee.

8. tři mld. eur – Karl Wlaschek & rodina Jednadevadesátiletý Karl Wlaschek začal svoji kariéru jako barový pianista vystupující pod pseudonymem Charly Walker. V roce 1953 otevřel s kapitálem 30 tisíc šilinků diskontní parfumerii. Koncept se osvědčil – o sedm let později měl Wlaschek již 45 filiálek a následně přenesl tento formát do potravinářského maloobchodu. Tím vznikl řetězec Billa (v němčině „levný obchod“), který v roce 1996 prodal za 1,1 miliardy eur německé skupině Rewe. Po neúspěšném pokusu o získání tehdy druhé největší rakouské banky Creditanstalt investoval peníze do nemovitostí, dnes jeho nadace vlastní více než stovku budov v celém Rakousku včetně několika vídeňských paláců a mrakodrapů. Wlaschek byl čtyřikrát ženatý, jeho poslední známostí byla masérka.

CONTENT24

9. 2,5 mld. eur – Spar (několik rodin vlastníků) Druhý největší rakouský potravinářských řetězec s názvem Spar Österreichische Warenhandels vedený Gerhardem Drexelem loni utržil 9,89 miliardy eur, to znamená meziroční přírůstek o jedenáct procent. Společnost zaměstnávající přes 62 tisíc pracovníků je čistě rodinným podnikem – vlastníkem jsou rakouské podnikatelské rodiny, například Drexelové, Maierové, Staudingerové, Fuchsové, Reischové a další. Spar navíc drží podíly v dalších maloobchodních společnostech, zejména sto procent prodejce sportovního zboží Hervis, 27 procent Metro Österreich a 33 procent dm drogerie Österreich.

10. 2,2 mld. eur – Frank Stronach Denní mzdu 123 tisíc eur si nechal v loňském roce vyplácet Frank Stronach, předseda představenstva dodavatele automobilového průmyslu společnosti Magna International. To dělá ročně 43 milionů eur. Stronach, někdejší štýrský nástrojař, který v roce 1954 vycestoval do Kanady, se stal jedním z nejúspěšnějších rakouských selfmademanů. V zámoří prý začínal s pouhými čtyřiceti dolary a založil zde prakticky v garáži společnost na výrobu nástrojů. Z té postupně vznikl světový koncern, jehož tržní kapitalizace koncem června dosahovala 88 miliard eur. Sám Stronach dnes drží jen asi dvě procenta akcií Magny, ale jde o takzvané supervoting akcie, které mu zajišťují 67 procent hlasovacích práv.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).