Menu Zavřít

Miliardář Krúpa chce se svou skupinou Arca Capital koupit OKD

13. 4. 2016
Autor: Michael Tomeš

Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy navrhla skupině Ad Hoc Group (AHG), že od ní koupí černouhelnou OKD, která má existenční problémy. Arca Capital to uvedla ve středečním prohlášení prohlášení. Na rozdíl od pondělní nabídky Petra Pauknera a dalších podnikatelů nepodmiňuje Arca investici insolvencí firmy. Mluvčí AHG Roman Pařík uvedl, že krok zatím nemůže komentovat.

Arca Capital je minoritním akcionářem společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastní. Ve středu uvedla, že ve firmě má podíl 3,44 procenta, dalším objemem akcií pak disponuje v rámci spřízněných firem. Přesný objem těchto akcií s odkazem na strategické důvody prezentovat nechce.

„Návrh na jednání k odkupu společnosti OKD jsme měli v úmyslu předložit již na valné hromadě NWR, která se konala minulý pátek. Z důvodu neúčasti zástupců skupiny AHG ale nebyl prostor. Jelikož nemáme k dispozici kontakt na kompetentní osobu, návrh byl adresován až dnes prostřednictvím pana Romana Paříka, tiskového mluvčího skupiny AHG,“ sdělila Arca.

„Tento krok zatím nemůžu komentovat. Kontakty na fondy ze skupiny AHG jsou v dohledání na jejich webových stránkách,“ reagoval Pařík. Skupinu, která v ČR působí pod souhrnným názvem AHG, tvoří tři nadnárodní investiční společnosti Ashmore Investment Management Limited, M&G Investment Management Limited a Gramercy Funds Management LLC.

Pozitivní posun v řešení hornické krize

Společnost se domnívá, že náklady spojené s ukončením činnosti OKD ve výši 33 miliard korun prezentované AHG lze výrazně snížit. „Jsme ochotni se zavázat, že lze zajistit fungování společnosti OKD a realizaci těžby v dolech společnosti po dobu minimálně dalších pěti let za účelem prodloužení životnosti společnosti a snížení negativního dopadu na region,“ uvedla dnes dále Arca bez bližších informací.

„Pokud by se stala novým vlastníkem OKD Arca, nešlo by v řešení hornické krize o pozitivní posun, ale spíše naopak. Arca by jako nový vlastník s největší pravděpodobností OKD dále neprovozovala, ale pokusila by se spíše o následný prodej dalším zájemcům nebo přímo státu,“ řekl ČTK analytik společnosti Colosseum František Bostl. Celé jednání mezi státem a OKD, které je vedeno pouze za účelem udržení pracovních míst v regionu, by tak podle něho bylo výrazně nabouráno subjektem, jehož zájmem může být pouze maximalizace zisku.

David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte, která pro AHG analýzu dopadů vývoje ve společnosti OKD zpracovávala, dnes uvedl, že některé její závěry jsou interpretovány mylně.

Negativní dopad za 33 miliard

„Okamžité ukončení činnosti (OKD) by při zohlednění přímých i nepřímých efektů vedlo ke kumulovanému negativnímu dopadu na saldo vládního sektoru ve výši 33 miliard korun, postupná restrukturalizace by pak generovala negativní kumulovaný fiskální dopad ve výši 17 miliard korun,“ uvedl dnes Marek. „Zadáním analýzy nebylo odhadovat výši potřebné státní pomoci. Často bývá mylně interpretováno, že by to mělo být zmíněných 17 miliard korun. Nikoli, tato částka pouze vyčísluje fiskální dopady v případě realizace postupné restrukturalizace,“ dodal.

O případné pomoci ze strany státu jednali v úterý se zástupci AHG ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ministři po jednání uvedli, že AHG poskytne během několika dní informace, které si vyžádala. Teprve poté se kabinet rozhodne o svém postupu ohledně OKD.

BRAND24

Akcie Zentivy i Moravia Energo

Arca také vyzvala členy dozorčí rady společnosti OKD, aby požadovali po představenstvu firmy dokumenty, které by mohly pomoci objasnit hospodaření společnosti v minulých letech. Upozorňuje přitom především na údajné nevýhodné vnitroskupinové úvěry, které měla OKD poskytnout mateřská NWR. O půjčkách, kterými údajně NWR OKD nyní „vysává“, hovořil již v pondělí také Paukner.

Finanční skupina Arca směřuje svou činnost především na správu aktiv, energetiku a hledání obchodních příležitostí. Mediální zástupkyně firmy Barbora Hanáková ve středu řekla, že skupina spravuje aktiva okolo 700 milionů eur (18,9 miliardy korun). Mezi klíčové projekty skupiny patří obchod s akciemi slovenské Zentivy či společnosti Moravia Energo. Rozsáhlé investice uskutečňuje Arca také na Ukrajině.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).