Menu Zavřít

Miliardář Komárek vstupuje na americký trh

5. 5. 2016
Autor: KKCG

Vládce skupiny KKCG a miliardář Karel Komárek postaví ve Spojených státech továrny na výrobu metanolu. Počáteční výše investice je 160 milionů dolarů (zhruba 3,8 miliardy korun).

Záměr vychází z dlouhodobé strategie skupiny expandovat na nejrozvinutější zahraniční trhy a zároveň umožní diverzifikaci portfolia skupiny v oblasti těžby ropy a plynu. Výrobce metanolu – společnost US Methanol – bude sídlit v Charlestonu v Západní Virginii.

„Je to naše první velká investice na tomto trhu, která zároveň naplňuje dlouhodobou strategii expandovat na rozvinuté zahraniční trhy. Chceme využít momentální situace, kdy jsou také v USA velmi nízké ceny plynu a ropy,“ uvedl k plánu KKCG její zakladatel Karel Komárek. Podle něj je projekt založen na obnovení průmyslové výroby metanolu v USA díky hojné zásobě zemního plynu a jeho nízké ceně, která je dnes méně než poloviční vůči ceně v západní Evropě.

Metanol se vyrábí ze zemního plynu a může být využíván jako alternativní zdroj energie. „Výroba metanolu vhodným způsobem rozšiřuje a diverzifikuje portfolio činností skupiny KKCG v oblasti Oil&Gas a umožní větší stabilitu příjmů skupiny při velkých výkyvech cen ropy,“ dodává Komárek.

Přečtěte si o Komárkových aktivitách v Itálii:

Komárek se Šmejcem vstupují do největší italské loterie

Společnost US Methanol bude vlastnit a provozovat metanolové závody s počáteční denní produkcí zhruba 450 až 500 tun. První továrna začne s výrobou v druhé polovině roku 2017.

Společnost US Methanol má zajištěnu dlouhodobou dohodu o odběru a zbývající objem plánuje prodat dalším spotřebitelům v regionu. „Je to náš první krok na americkém trhu. Věříme, že teď je příznivá doba na to, hledat tu další zajímavé příležitosti nejen v oblasti zpracovatelského průmyslu, ale také v oblasti těžby ropy či zemního plynu,“ říká Katarina Kohlmayer, finanční ředitelka a členka představenstva KKCG, která je za celý projekt v rámci KKCG zodpovědná.

BRAND24

S investicí budou KKCG pomáhat američtí manažeři Brad Gunn a Richard Wolfli, kteří mají rozsáhlé zkušenosti v oblasti energetického průmyslu. „Věříme, že společně dosáhneme dalších podobných investičních příležitostí,“ dodává Kohlmayer.

KKCG sází na výrobu metanolu kvůli tomu, že jde o klíčovou komoditu pro globální ekonomiku. Celosvětová poptávka po metanolu se pohybuje okolo 80 milionů tun za rok. Americký trh přitom historicky silně spoléhal na dovoz metanolu. Propad cen zemního plynu ale vytváří vhodné podmínky pro jeho tamější produkci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).