Menu Zavřít

Mikuláš, čert a apríl

11. 12. 2009
Autor: Euro.cz

Rusové a Američané se podle MF Dnes spojí v tendru na dostavbu Temelína

V předvečer svátku svatého Mikuláše přinesly největší české (kdysi) seriózní noviny MF Dnes na titulní straně třaskavou breaking news. Americký prezident Barack Obama prý přiletí společně se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem do Prahy oznámit vznik společného ruskoamerického konsorcia, které by se ucházelo o dostavbu atomové elektrárny Temelín. Prý to oznámí zároveň s novou dohodou o jaderném odzbrojení. Tedy že se dva největší protivníci – Westinghouse a Atomstrojexport – spojí, aby společnými silami přebyli francouzskou Arevu a získali zakázku za několik set miliard korun.
Když tuto informaci v ústředí Westinghousu slyšeli, vyprskli smíchy a domnívali se, že v Praze letos chodil Mikuláš s čertem společně s aprílem. Když ale tuto zásadní informaci postupně začala přebírat všechna ostatní média, česká i zahraniční, úsměvy za oceánem došly. Viceprezident americké firmy Anders Jackson tedy alespoň veřejně popřel, že by se Westinghouse snažil vybudovat joint venture s jakýmkoli účastníkem soutěže na dostavbu Temelína.
Představa, že Moskva a Washington budou spolupracovat při výstavbě jaderné elektrárny, je asi tak pravděpodobná, jako že se dohodnou na společném vývoji nové stíhačky. To už lze teoreticky spíše přemýšlet o tom, že by jeden ze dvou účastníků z tendru po dohodě odstoupil (za zlaté odstupné). Jenže co když by pak stejně vyhrál ten třetí vzadu?
Navíc Rusko minimálně z energetického pohledu vnímá střední a východní Evropu jako zónu svého vlivu a i podle již dříve publikovaného materiálu (EURO 45/2009) o něj usiluje velmi tvrdě. Úspěch v Česku se mu má stát základnou pro další expanzi v jaderném podnikání na Ukrajině i v západní Evropě. Že by se tedy stáhli Američané? Jenže Westinghouse je od roku 2003 vlastnicky kontrolován japonskou Toshibou, která by jistě překypovala nadšením a udělovala top managementu Westinghousu mimořádné odměny za to, že se v rámci jaderného odzbrojení pod patronací Obamy vzdá možnosti získat zakázku desetiletí.
Na světě je mnoho nepochopitelného a neuvěřitelného a i ze zkušeností – pozitivních i negativních – dvacátého století je zřejmé, že stát se může snad cokoli. Člověk na večírcích zaslechne spoustu neuvěřitelných historek, jimž věřit nemůže, ale může je vyprávět dál. Ale psát je jako vážně míněnou zásadní zprávu na první stránku vážně míněných novin?
Berou-li autoři textu o temelínském spojení Westinghousu s Atomstrojexportem své informační zdroje a svá slova vážně, nabízím jim férovou sázku. Osobně tipuji, že v tendru společnosti ČEZ na dostavbu jaderné elektrárny Temelín budou Rusové i Američané pokračovat každý samostatně. O dobré šampaňské.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).