Menu Zavřít

Microsoft kupuje LinkedIn. Za 630 miliard

13. 6. 2016
Autor: Profimedia.cz

Americká softwarová společnost Microsoft převezme za 26,2 miliardy dolarů (626,8 miliardy korun) internetovou sociální síť LinkedIn. Ta se zaměřuje na odborně kvalifikované pracovníky a uchazeče o práci. Pro Microsoft, který před lety koupil za 8,5 miliardy dolarů firmu Skype a později za 5,4 miliardy dolarů divizi mobilních telefonů Nokia, je to přitom zdaleka největší akvizice. Dokončena by měla být ještě letos.

Microsoft zaplatí za každou akcii LinkedIn 196 dolarů. To je téměř 50 procent nad páteční závěrečnou cenou na burze v New Yorku. Akcie LinkedIn v úvodu dnešního obchodování podle očekávání vystřelily prudce vzhůru a přiblížily se akviziční ceně. Akcie Microsoftu téměř pět procent ztrácely, pokles ale později zmírnily.

LinkedIn si ponechá svou „výraznou značku, kulturu i nezávislost“, uvedla firma v tiskové zprávě. Generálním ředitelem zůstane Jeff Weiner, který bude podávat zprávy šéfovi Microsoftu Satyovi Nadellovi.

Vývoj akcií LinkedIn za poslední rok

„Vždy jsem LinkedIn velmi obdivoval,“ uvedl Nadella. Microsoft přitom věří, že akvizice přinese nové příležitosti jak pro síť LinkedIn, tak pro Microsoft, například pro jeho kancelářský software Office, který má zhruba 1,2 miliardy uživatelů.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Firma ale čelí negativním dopadům poklesu na trhu s osobními počítači, který omezuje poptávku po operačním systému Windows.

Nejnovější akvizicí Microsoft získá přístup k uživatelské základně společnosti LinkedIn, která má podle svého webu celosvětově více než 433 milionů uživatelů. Microsoft plánuje zvýšit počet individuálních i firemních předplatitelů služeb LinkedIn a rychlejšího zpeněžení kupovaného podniku chce dosáhnout i prostřednictvím cílené reklamy.

Pro LinkedIn představuje spojení s Microsoftem příležitost k získání nových uživatelů, což by této síti mohlo pomoci zastavit zpomalování růstu, se kterým se v posledních čtvrtletích potýká. Podle analytika Brada Rebacka ze společnosti Stifel Nicolaus by mohl Microsoft rovněž přinést nové způsoby tvorby příjmů, které síti LinkedIn její dosavadní nezávislost neumožňovala využívat.

Transakce, kterou jednomyslně podpořily správní rady obou firem, ještě musí získat souhlas regulátorů v USA, EU, Kanadě a Brazílii. Microsoft hodlá transakci financovat v hotovosti, finanční prostředky plánuje získat vydáním nových dluhopisů.

BRAND24

Podle výzkumné společnosti CreditSights by ale transakce mohla v budoucnu zhoršit úvěrový rating Microsoftu, který je teď na nejvyšší možné úrovni AAA.

„Domníváme se, že Microsoft by v určitém okamžiku mohl o svůj nejvyšší rating přijít,“ uvedli analytici CreditSights. Microsoft a výrobce zdravotnických zařízení, léků a spotřebního zboží Johnson & Johnson jsou v USA jedinými dvěma podniky, které se nyní mohou nejvyšším možným ratingem pochlubit.

Vizitka LinkedIn
- Internetová sociální síť, která se zaměřuje na odborně kvalifikované pracovníky a uchazeče o práci. Síť spoluzakládal bývalý manažer platební služby PayPal Reid Hoffman, vznikla v roce 2003, v roce 2011 pak s velkým úspěchem uvedla své akcie na burzu (jako jedna z prvních sociálních sítí). Upisovací cena akcií firmy byla stanovena na 45 dolarů, jejich hodnota se ale hned první den zdvojnásobila. Do oznámení převzetí se akcie LinkedIn pohybovaly kolem 130 dolarů.

- Hlavním zdrojem výdělku sítě LinkedIn je nábor pracovníků, prémiové předplatné a také inzerce. Počet uživatelů sítě se pohybuje nad hranicí 400 milionů, z toho zhruba čtvrtina z nich je aktivních. Pro srovnání, pro zábavu využívaný Facebook má 1,6 miliardy účtů, největší konkurent profesní sítě LinkedIn (francouzská Viadeo) má 50 milionů uživatelů. Firma se zhruba 9200 zaměstnanci dosáhla v minulém roce tržeb 2,99 miliardy dolarů (71,6 miliardy korun) a vykázala ztrátu 166 milionů dolarů (téměř čtyři miliardy korun).
Na poli smartphonů se Microsoftu nedaří

Výroba chytrých telefonů Microsoftu nejde, bude propouštět

Microsoft
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).